Ponorka vyjela na tajnou misi, zmizela na 80 let. Teď ji konečně našli

[chooze:gallery;value:32115]

Pátrání řeckých potápěčů trvající téměř 25 let je konečně u konce. Podařilo se jim najít britskou ponorku HMS Triumph, která zmizela už v roce 1942 v Egejském moři nedaleko řeckého pobřeží. Tím, kdo plavidlo objevil, byl řecký potápěč Kostas Thoctarides. "Nejtěžší mise, jakou jsem kdy v životě podnikl," řekl Kostas podle webu Independent.

"Triumph pro mě byla celoživotním cílem. Když se na monitoru vynořila záď z temné propasti Egejského moře, nepochyboval jsem, že se konečně dívám na legendární ponorku. Bylo to velmi dojemné," uvedl pro deník The Sun potápěč. Ten našel britské válečné plavidlo více než 200 metrů pod hladinou na přesně neurčeném místě.

Triumph byla jednou z nejúspěšnějších ponorek britského námořnictva druhé světové války. Jen za posledních osm měsíců ve službě potopila 15 nepřátelských lodí. V rámci své 21. mise měla za úkol provést dvě speciální operace. Jednou z nich bylo předání finančních prostředků na pomoc obyvatelům Atén a předání dvou rádiových vysílačů. Tou druhou mělo být koordinování útěku 30 britských uprchlíků v Řecku.

[chooze:article;value:454989]

Když 26. prosince 1941 HMS Triumph vyplouvala, očekával se její další úspěšný návrat do anglických přístavů, kde měla podstoupit generální opravu. Zpět se už však nikdy nevrátila. "Po intenzivních akcích a 21 válečných hlídkách se Triumph ztratila v modrých vodách Egejského moře 9. ledna 1942," dodal Thoctarides. Na palubě v té době bylo 64 členů posádky. Potopení ponorky zřejmě způsobil zásah nepřátelským torpédem.

Nález přinesl úlevu i rodinám padlých vojáků. "Je to velmi dojemný okamžik. Uvnitř té lodi, jen pár metrů od kamery, jsou hroby našich chlapců," řekl Gav Don, jehož strýc na palubě zemřel. "Na tyto zprávy jsme čekali celý život. Nyní máme odpověď. Arthur a jeho parťáci z posádky jsou spolu," dodala Jane Swanová, jejíž strýc Arthur Collins také na ponorce sloužil.

Výletní loď se začala potápět u pražské náplavky, hasiči museli odčerpávat vodu (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.