Kam se vyplatí vyrazit na výlet? 10 nejlevnějších měst v Evropě

Teplé počasí během letních měsíců vybízí k cestování a poznávání. Pokud máte v plánu podívat se po Evropě, máme pro vás tip. Britská společnost Post Office Travel Money sestavila žebříček TOP 10 nejlevnějších měst, kam lidé mohou vyrazit na výlet.

Společnost celkové náklady vypočítává na základě ceny jídla a pití, ubytování, městské dopravy, vstupenek na různé památky a dalších několika položek, za které jako turisté utrácíme.

[chooze:article;value:502539]

Nejlevněji je podle žebříčku za rok 2023 portugalský Lisabon. Podle odborníků se tam zvedly ceny oproti loňskému roku pouze o dvě procenta. Na druhém místě se pak umístil litevský Vilnius, za kterým následuje Krakov v Polsku.

Jako nejdražší naopak experti vyhodnotili v Evropě Paříž, pak také Barcelonu, Londýn, Řím, Edinburgh nebo Berlín.

​Ubytování

Co se týče ubytování, tak cena výrazně vzrostla ve všech 35 zkoumaných městech. Nárůst o méně než 20 % byl zaznamenaný pouze v Lisabonu a Vídni. A právě portugalský Lisabon se opět umístil na přední příčce nejlevnějších měst. Za ním pak následovaly řecké Atény a litevský Vilnius.

Kvůli vysokým nákladům na ubytování jsou jako nejdražší hodnocena města Amsterdam v Nizozemsku a italské Benátky.

​Stravování

Prakticky každý si chce během výletu dopřát tradiční místní jídlo. Podle odborníků je pozitivní, že náklady na stravování klesly v polovině měst. Pokud si však budeme chtít dát tříchodové jídlo pro dva s lahví vína, rozdíly jsou v jednotlivých metropolích opravdu markantní.

[chooze:article;value:503034]

Nejlevněji se lidé najedí v Lisabonu, Aténách a portugalském Portu. Naopak pořádně si připlatí v dánské Kodani, finských Helsinkách nebo rakouské Vídni.

​Kultura

Navštívit různé památky, galerie a muzea je pro mnohé při návštěvě zahraničí povinnost. I v tomto případě se ceny dramaticky liší. Nejméně v tomto případě lidé zaplatí v irském Dublinu. Je to zejména proto, že návštěva například národního muzea je zadarmo. Ceny jsou příznivé také v chorvatském Záhřebu nebo francouzském Lille.

Nejdražší jsou pak památky a různé atrakce v chorvatském Dubrovníku, pořádně se lidé plácnou přes kapsu také ve Vídni nebo Amsterdamu.

Dovolená v Chorvatsku se prodraží. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.