Kvůli manželství s tyranem si Tina Turnerová sáhla na dno

[chooze:gallery;value:31874]

​Jako malou ji po rozvodu rodičů vychovávala babička v Tennessee. Po její smrti se Tina spolu se svou sestrou Ruby přestěhovala ke své matce do St. Louis ve státě Missouri. A právě v St. Louis začala navštěvovat místní kluby, kde se seznámila se svým pozdějším manželem, hudebníkem Ikem Turnerem. Ten ji v 17 letech přijal do své kapely Kings of Rhythm jako zpěvačku.

"Ike musel přijít k nám domů a zeptat se mámy, jestli s ním můžu zpívat. Věděl, že mám potenciál stát se hvězdou. Byli jsme si blízcí, jako bratr a sestra," cituje CNN z rozhovoru zpěvačky s Oprah Winfreyovou. "Když měl volné večery, jezdili jsme po městě a on mi vyprávěl o svém životě, o svých snech. Říkal mi, že když byl mladý, lidé ho považovali za neatraktivního. To ho opravdu ranilo. Bylo mi ho líto. Říkala jsem si: 'Nikdy ti neublížím, Iku'. Myslela jsem to vážně. Tehdy se ke mně choval tak hezky, ale viděla jsem i jeho druhou stránku," dodala.

[chooze:article;value:506123]

Svou kariéru odstartovala jako Tina Turner a v roce 1960 spolu založili skupinu Ike & Tina Turner Revue. Téhož roku se jim narodil syn Ronnie a o dva roky později se vzali. Vychovali celkem čtyři děti, včetně dvou dětí z Ikeových předchozích vztahů a Tinina syna Craiga, kterého měla rovněž z předchozí známosti. Jak Turnerová později uvedla ve své autobiografii a v rozhovorech, fyzické týrání ze strany jejího manžela začalo téměř od začátku.

Podle Turnerové byl její manžel neurotický a při sebemenší provokaci dostával záchvaty vzteku, který často vyústil ve fyzické násilí. Zpěvačku bil údajně vším, co bylo po ruce – pěstmi, věšáky na kabáty, telefony. Jeho zuřivost navíc podporovala závislost na kokainu. Vztek si na Tině vybíjel často i těsně před vystoupením. "Udeřil mě do žeber a pak se mi vždycky snažil udělat monokl. Chtěl, aby jeho týrání bylo vidět," řekla Turnerová v jednom z rozhovorů.

[chooze:article;value:501516]

​Zlom přišel až v červenci 1976, když odletěli na koncert do Dallasu, kde se Turnerová po jednom z dalších násilnických výstupů rozhodla od svého manžela utéct. V roce 1978 se s Ikem po dlouhém soudním sporu formálně rozvedla. Ve své knize napsala, že on si ponechal většinu výdělků a majetku, který získali jako pár, zatímco ona se starala o jejich čtyři syny. Rozvod ji finančně téměř zruinoval a několik následujících let Turnerová vystupovala v televizních pořadech a v Las Vegas, kde se snažila znovu nastartovat svou kariéru.

"Dlouho jsem měla pocit, že jsem se zasekla v tíživé situaci, ze které nebylo úniku," řekla v roce 2021 v rozhovoru pro Harvard Business Review. "Pak jsem ale zažila řadu setkání s různými lidmi, kteří mě povzbudili. A jakmile jsem prozřela, začala jsem se měnit, což mi otevřelo cestu k sebedůvěře a odvaze. Trvalo to několik let, ale nakonec jsem se dokázala postavit za svůj život a začít znovu."

Začátky své kariéry a strastiplné manželství Turnerová popsala v bestselleru Já, Tina, který byl v roce 1993 adaptován do podoby filmového hitu What's Love Got To Do With It s Angelou Bassettovou v hlavní roli.

V devadesátých letech se Turnerová přestěhovala do Švýcarska za svým o 16 let mladším německým přítelem Erwinem Bachem, který byl jednatelem její nahrávací společnosti. Dvojice se po 27letém milostném vztahu v roce 2013 vzala a v roce 2022 si koupila sídlo za 76 milionů dolarů u Curyšského jezera.

Zpěvačka zemřela po dlouhé nemoci. Bylo jí 83 let:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.