Nechcete mít migrénu? Vyvarujte se čokoládě, stresu a spoustě dalších věcí

Migrénu může způsobovat spousta věcí a některým z nich nedokážeme zabránit. Jde například o hormonální změny, které ženy zažívají při menstruaci. Bolesti hlavy pak některé zažívají na začátku tohoto období, jiné ale i mimo něj.

Další faktory ale můžeme ovlivnit. I když je tedy migréna celoživotní onemocnění, která se nedá úplně vyléčit, je dobré se některým věcem vyhýbat. "Víme, že je to zvýšená citlivost mozku na změny a podněty z vnějšího i vnitřního prostředí," popsala hlavní příčiny zakladatelka pacientské organizace Migréna-help Rýza Blažejovská.

Jídlo

To, jestli budete mít migrénu, může ovlivnit to, co a jak jíte, upozorňují lékaři. Vyhýbat byste se proto měli čokoládě, citrusům, uzeninám, kvasnicovým extraktům, čedaru, hermelínu, ale i například nakládaným sleďům či uzeným rybám. 

Ve většině těchto jídel se totiž objevuje tyramin, který migrény způsobuje. Ten se v jídle navíc objevuje často, pokud ho skladujete při pokojové teplotě.

Velkým problémem je i to, když například jídla vynecháváte. Jíst byste měli pravidelně a zároveň vždycky přibližně ve stejný čas. Neměli byste tak například vynechávat snídani.

Nápoje

Kromě jídla je potřeba dát si pozor i na spoustu nápojů. Vyhýbat byste se rozhodně měli alkoholu. Méně byste také měli pít čaj a nejlépe úplně vynechat kávu a další kofein. 

[chooze:article;value:500269]

Držet byste se tak měli čisté vody. Té pijte hodně, protože migrénu může způsobovat i dehydratace. Lékaři doporučují vypít půl litru na 15 kilogramů hmotnosti.

Únava

Migrény často způsobuje i nedostatek spánku. Pokud tedy nenaspíte šest až osm hodin v noci, měli byste s tím něco dělat. Bolest hlavy může také způsobovat to, že se během noci probouzíte a spánek tak není dostatečně kvalitní.

Migrénu u mnohých lidí způsobuje taky velká fyzická námaha, na kterou není tělo zvyklé. Bolesti hlavy ale podle lékařů může způsobit i nedostatek pohybu.

Migrénou navíc trpí často lidé, kteří pracují ve směnovém provozu. Spouštěčem bývá i jet lag při cestování. Migrénu může spustit i špatné držení těla, nízká hladina cukru v krvi.

Stres a psychické potíže

"Měla jsem hodně stresu v práci, tím to možná začalo," myslí si jedna z žen, které trpí migrénou, Katka. "Kdysi jsem se obviňovala, že jsem si to zase způsobila něčím, že jsem málo spala, nejedla, byla jsem na moc náročném výletu. Je ale strašně moc věcí, co to můžou spustit, a člověk je nemůže nikdy úplně eliminovat," dodala.

[chooze:article;value:449394]

Emoce často bývají příčinou migrén. Kromě stresu spouštěčem mohou být úzkosti, napětí, šok, deprese, ale i vzrušení. 

Prostředí

Migrénu mohou spustit i ostrá světla, obrazovky například od televize či počítače. Spouštěčem může být i kouření nebo jen pobyt v zakouřené místnosti. hlasité zvuky, rychlé změny počasí či silné zápachy třeba parfému.

Léky

Problémové mohou být i některé léky. To se týká například léků na spánek, hormonální antikoncepce či hormonální substituční terapie, kterou používají například ženy při menopauze.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.