Zdeněk Troška slaví kulaté narozeniny. Režisérovi trilogie Slunce, seno je 70 let

[chooze:gallery;value:31749]

​​Narozeniny slaví jeden z největších velikánů českého filmu. Režiséru Zdeňku Troškovi je 70 let. Proslavil se zejména svými filmy z venkovského prostředí, které chytly za srdce miliony diváků.

Sám Troška dobře věděl, co točí. Narodil se totiž ve Strakonicích a tím, že mládí strávil na venkově, se nikdy netajil. I díky tomu dokázal skvěle parodovat klasické české stereotypy, jako jsou chlapíci s pivem nebo zvědavé vesnické babičky.

Setkal se i s významnými zahraničními celebritami. Když v osmdesátých letech v Česku natáčela americká herečka Barbra Streisandová film Jentl, nemohla si produkci vynachválit. Přispěl k tomu i sám Troška, který jí dělal asistenta.

[chooze:article;value:504814]

Na Streisandovou Troška dodnes v dobrém vzpomíná. "Barbra Streisandová milovala naše větrníky, ale tenkrát pochopitelně větrníky nesměla, aby neztloustla. Tak jsme se domluvili a nakonec jsem stál ve špinavém průjezdu s větrníkem v ruce a Barbra si ode mě prstíkem nabírala krém. Říkala, že něco tak dobrého v Americe nemají," vzpomínal Troška na svou práci pro hvězdu amerického filmu.

Prvním celovečerním filmem, který Troška natočil a který se stal okamžitě klasikou, byl film pro děti Bota jménem Melichar. Nesmazatelně do české kinematografie přispěl trilogií Slunce, seno. Řada hlášek z filmů Zdeňka Trošky zlidověla a i po 40 letech jsou v českém povědomí stále silné.

Do slavné filmové trilogie se promítly i zážitky z Troškova dětství. "Já jsem jako dítě dlouho chodil na náboženství u nás v Hošticích a dlouho jsem ministroval u pana faráře, podle kterého jsem napsal postavu faráře Otíka ze Slunce, seno," prozradil režisér.

[chooze:article;value:500325]

Jen u oblíbených komedií ale Troška nezůstal. V devadesátých letech zamířil také do světa pohádek. Na televizních obrazovkách se tak díky němu objevily zbožňované pohádky jako Princezna ze mlejna a Z pekla štěstí.

Mezi herci se Troška těší velké oblibě. Nebál se nabídnout roli ani legendárnímu Karlu Gottovi, který si v pokračování pohádky Z pekla štěstí střihl hned dvojroli Lucifera a Pánaboha. "Produkce mi říkala, že jsem se musel zbláznit, když jsem Gottovi nabídl čerta, že to nejde. A já jim ukázal, že to jde," chlubil se Troška.

V současnosti si Zdeněk Troška užívá zaslouženého důchodu ve svých milovaných Hošticích. Podle vlastních slov nejradši čte, spí a jí. "Přátelé, usmívejte se a mějte se rádi, protože na tomto světě jsme jen chvilinku. Tu krátkou chvilinku, co jsme tady, si proměňte v radost," vzkázal divákům Troška.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.