Sezóna klíšťat začala letos dřív. Mapa ukazuje, kde je riziko nejvyšší

Teplé jarní počasí s sebou kromě slunečních paprsků přináší i vyšší aktivitu klíšťat. Podle meteorologů se klíšťatům velmi dobře daří už nyní, a to téměř ve všech částech republiky. Střední stupeň aktivity klíšťat hlásí zejména na jihu a východě Česka. Mimořádné riziko je naopak v části Olomouckého kraje a na Brněnsku.

Ve čtvrtek se ale podle meteorologů nejvyšší stupeň aktivity klíšťat výrazně rozšíří a v pátek má být kromě východní části Čech a jižní části Moravy téměř po celé republice. V dalších oblastech je i tak aktivita klíšťat vysoká.

[chooze:gallery;value:31478]

​Lidé nad 50 let mají očkování zdarma

Meteorologové při tak mimořádné aktivitě klíšťat doporučují nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a používat repelent. S tím souhlasí i praktický lékař Ivo Procházka, který se s nemocemi způsobenými klíšťaty setkal během své kariéry už mnohokrát. V Česku klíšťata šíří zejména boreliózu či meningoencefalitidu.

"V zásadě se jedná o dvě poměrně závažná onemocnění," říká. "Člověk si toho nemusí všimnout, klíště může být přisáté velmi krátkou dobu," dodává a zdůrazňuje, že právě proto je důležitá prevence.

[chooze:article;value:501502]

​Prvním způsobem ochrany je podle něj právě použití repelentu, a to nejen při vycházce do přírody, ale i při práci na zahradě. V případě klíšťové meningoencefalitidy je pak možné se chránit i očkováním. "To očkování je hrozně důležité," říká Procházka a odkazuje se na příklad Rakouska, kde je proočkovanost proti klíšťové encefalitidě vysoká, a nemoc se tam tak podařilo minimalizovat.

Na očkování by se proto měli spolehnout i Češi. "Je to opravdu krok správným směrem," říká. Lidem navíc na očkování přispívají pojišťovny a od 50 let je zdarma. "Člověk se s infekcemi během života nesetkává nijak masivně, ale pokud se s nimi setká, může to být závažné a životu ohrožující," upozorňuje doktor.

[chooze:article;value:496190]

Odstraněním klíštěte to nekončí

Pokud se ale klíště přisaje, je podle lékaře Procházky důležité vědět, jak ho správně odstranit. Možností a způsobů je mnoho, i tak by se podle něj mělo dodržet několik zásad. "Rozhodně by se klíštětem nemělo nějak drasticky manipulovat, protože bychom tak zvýšili riziko nákazy a lokální infekce," upozorňuje.

Sám má osvědčený recept, kterého se prý drží už desítky let. "Používám nějaký dezinfekční preparát a většinou i nějaký krém či v nouzovém případě tekuté mýdlo. A jen lehkým tlakem s klíštětem rotujete, až ho vyndáte," popisuje. Právě lehká rotace je klíčová.

[chooze:article;value:473033]

​"Postupů je celá řada, ale klíště by se nemělo přetrhnout. A při extrakci by se na něj nemělo více tlačit, aby nedocházelo k vniknutí trávicího traktu do těla člověka," upozorňuje. Odstraněním klíštěte to ale nekončí a místo by se následně mělo sledovat.

U standardní infekce se může objevit lehké zarudnutí. V tu chvíli prý ale není potřeba panikařit. Pokud se ale rána objeví týden a více od odstranění klíštěte, je vhodné zbystřit a místo aktivně sledovat. Pokud zarudnutí nezmizí, doporučuje se navštívit lékaře.

Klíšťová encefalitida na vzestupu. Loňská statistika vykazuje alarmující čísla:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.