Podvodných investic přibývá, v kurzu jsou akcie ČEZ

Lidi podvodníkům ženou do náruče obavy z inflace. Oběťmi jsou senioři i mladší lidé různého vzdělání. Například Pavla z Liberecka připravil gang falešných finančních poradců o jeho celoživotní úspory.

Na internetu narazil na reklamu, která ho zaujala. Pak se mu ozvali lidé, kteří mu začali nabízet akcie ČEZu a lákavých komodit. Na zkoušku jim Pavel poslal tři tisíce korun. Když viděl, že jeho investice roste, investoval dál. Po čtvrt roce gang vyluxoval jeho účet a na rozloučenou mu poslal posměšný obrázek s postavou Mr. Beana. 

[chooze:article;value:501210]

​"Podvodníci mají velice profesionální přístup. Netlačí člověka do ničeho. Ukazují mu možnosti. Mají vytvořené falešné webové stránky. Lidé tam vidí své investice a jak se zhodnocují. Ale všechno je to iluze," upozorňuje Petr Jonáš, specialista na kyberkriminalitu Policie ČR v Libereckém kraji.

S panem Honzou ze Semilska podvodný gang komunikoval celkem tři týdny, než se mu s varováním ozvala jeho banka a investice zablokoval. "Viděl reklamu na investice do ČEZu, že otevírají nové investiční možnosti a že budou dělat solární i větrné elektrárny. Takhle to vlastně začalo," uvádí muž.

"Byli úplně přesvědčiví, protože já si o sobě myslím, že se jen tak nenechám napálit. Posílají vám grafy, jak se investice zhodnocují. Mluví hodně, mluví rychle, nenechali mluvit mě. Hodně pracují na tom, aby byli uvěřitelní a přesvědčiví," dodává Honza.

Růst počtu podvodů si experti vysvětlují obavami z inflace. V každém případě lidem radí nikdy neinvestovat u někoho, koho neznají a nemohou si ho prověřit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.