Letadlo v Praze muselo přistávat nadvakrát. Kvůli problémům druhého letadla

Přistávací plocha Letiště Václava Havla byla na dohled a letadlo směřující ze španělské Malagy se chystalo na přistání. Místo dosednutí ale opět nabralo výšku a letiště obletělo. Zdánlivě nelogický krok přišel ve chvíli, kdy byla dráha letadla připravena k hladkému přistání.

Podivný manévr se odehrál krátce po půl jedné v noci. Důvod, proč se pilot na poslední chvíli rozhodl před cílem letu udělat kolečko, je prostý. Učinil tak na příkaz z letištní věže, jak je zřejmé ze záznamu na portálu Airport Webcams.

Na přistávací dráze, kde měl stroj přistát, už totiž stálo jiné letadlo. Let do egyptské Hurgády, který měl krátce před příletem odlétat, měl zpoždění.

[chooze:article;value:501389]

To zapříčinil podle slov operátorů technický problém, kvůli kterému potřebovali piloti ještě několik minut navíc. Věž nejprve vzkázala letadlu ze Španělska, aby co nejvíce zpomalilo. Když ale bylo zřejmé, že ani zpomalení nepostačí, přikázala pilotům, aby provedli oblet.

To už na bezpečné vzlétnutí stačilo. Letadlo do Hurgády odletělo bez dalších potíží. Po zhruba pětiminutovém obletu letiště mohl letoun z Malagy také dosednout. Podařilo se tak odvrátit možnou kolizi letadel.

V letecké dopravě nejde o nic neobvyklého. Je běžné, že pokud nemůže letadlo z krátkodobých důvodů přistát, místo dosednutí na přistávací plochu pomalu krouží okolo letiště, dokud nedostane signál, že je ranvej volná. Může jít například o zablokovanou přistávací plochu, špatné počasí nebo vysoký provoz.

Letadlu krátce po startu vzplál motor. Mohl za to střet s ptákem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.