Jurečka: Vláda změní předčasné důchody. Do penze až po 40 letech práce

Řádná valorizace starobních důchodů bude i nadále probíhat vždy k 1. lednu každého roku. "Budou valorizovány plně o inflaci. Počítáme s tím, že budou valorizovány o jednu třetinu růstu reálných mezd. Důchody i v příštích letech porostou," oznámil Jurečka.

Skončí ale mimořádné navyšování důchodů. Podle ministra práce a sociálních věcí dosavadní systém zvyšuje rozdíly mezi seniory s nejvyššími a nízkými příjmy. 

Dočasný příspěvek

V případě meziměsíčního nárůstu cen o více než pět procent stát zasáhne takzvaným dočasným příspěvkem. "Ten nám po dobu toho roku, kdy dojde k takovému růstu cen, pomůže stabilizovat situaci těch seniorů. Tato částka bude připočtena k základnímu důchodu. Jedna polovina bude tvořena fixní částkou, druhá bude záviset na procentní výměře. Bude tak zachována i ta zásluhová část," vysvětlil Jurečka.

[chooze:article;value:496194]

Tato částka se ale na rozdíl od současnosti nepřipočte k běžnému důchodu při každoroční valorizaci. 

Poslední mimořádná valorizace proběhne v červnu. Bude ale nižší, než původně zamýšlela bývalá vláda. "To, co přijala Sněmovna, vede k tomu, že mimořádná valorizace zvýší průměrný důchod o 760 korun. Tím se dostaneme na výši průměrného důchodu, který překročí 20 tisíc korun. Za rok a půl dochází ke zvýšení průměrných důchodů zhruba o 30 procent," prohlásil šéf resortu práce. Původně to mělo být 1 770 korun.

Předčasně jen po 40 letech

Přísnější budou pravidla pro předčasný odchod do penze. "Bude využitelný nikoliv pět let, ale tři roky před termínem pro získání řádného starobního důchodu. Upravíme i takzvaný koeficient krácení, kdo ho bude chtít využít, bude mít krácení o něco vyšší než dnes. Budou vyloučeni z procentní valorizace tohoto předčasného důchodu," pokračoval Jurečka.

[chooze:article;value:499522]

Později chce přidat ještě podmínku, aby člověk žádající o předčasný důchod měl odpracováno přinejmenším 40 let. 

Změn ale bude víc, ministerstvo připravuje celkovou reformu penzijního systému. "Důchodovou reformu představíme s panem premiérem a předsedy ostatních stran v průběhu května," avizoval Jurečka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.