Senior (90) měl vybílit účet SVJ. "Peníze vybíraly moje přítelkyně," brání se

V nezáviděníhodné situaci je jedno pražské bytové společenství vlastníků jednotek (SVJ). Místo investice do oprav objektu o 23 jednotkách mají vytunelované konto. Zmizely z něj dva miliony korun a nemají ani na zaplacení služeb advokáta, který by jim pomohl vymoci zpět jejich peníze.

"Našemu bývalému předsedovi je devadesát let a první komplikace nastaly v roce 2020, kdy začal z konta vybírat první peníze. Startoval s desetitisícovými částkami měsíčně. Ty se zdvojnásobily. A poté, co se osmělil, neváhal ani s dvousettisícovými výběry. To už byl rok 2021. Poslední peníze z konta mizely začátkem minulého roku, kdy už ale na účtu téměř nic nezbývalo. Nikdo ani nevěděl, že k bankovnímu kontu byla vydána platební karta," říká pro TN.cz současný předseda SVJ Jan B.

[chooze:article;value:494148]

​​On společně s dalšími členy bytového společenství odhalil tunelování konta teprve loni v březnu a nové vedení si SVJ zvolilo v srpnu. "Za největší průšvih považuji, že kvůli covidu na aktivity toho člověka vůbec nikdo neviděl, nekonaly se ani žádné schůze, kde by to jinak bylo možné odhalit," upozorňuje.

"Možnost nahlížet do výpisů z bankovního účtu mají pouze členové vedení SVJ. Bohužel mezi ně u nás kromě předsedy patřil muž, který skončil v léčebně pro dlouhodobě nemocné, a další je onkologickým pacientem. Žádná kontrola proto neexistovala," upřesňuje Jan B.

Bývalý předseda de facto ve vedení SVJ zůstal sám a moc dobře si uvědomoval, že si může dovolit dělat, co chce. "Podle stanov měl být každý krok společenství vlastníků stvrzen dvěma podpisy, senior ale toto pravidlo ignoroval a dělal, jako kdyby neexistovalo. On byl bez kontroly, skoro jako kdyby se utrhl ze řetězu," uvádí nový předseda SVJ.

Podle něj neoprávněným výběrům peněz předcházelo převedení vlastnictví bytu dnes již bývalého předsedy na jeho syna. Je nemajetný, a tak bude pro vlastníky složité se domoci svého majetku zpět.

Všechny členy společenství vlastníků senior zaskočil minulý týden, kdy se dostavil na jejich schůzi. "Peníze jsem nevybíral já, ale moje přítelkyně," hájil se muž před ostatními. Za uplynulé roky přitom vystřídal několik žen.

Případem se podle informací TN.cz už zabývá policie, s ohledem na probíhající vyšetřování ale nemůže sdělit žádné podrobnosti. 

[chooze:article;value:408348]

​Podle ostravského advokáta Václava Němce nepatří výběry peněz ze společného účtu k nějak sofistikované trestné činnosti. "Pokud měly výběry na svědomí nějaké přítelkyně bývalého předsedy SVJ, platební kartu jim nejspíš někdo dal. Tedy pokud ji neukradly. Potřebovaly ale také PIN. Budou muset vysvětlit, jak se k němu dostaly. Zjistit, kdo je pachatel, nebude nějak zvlášť složité," uvádí.

"Zastírání úmyslu v tomto případě pro policii nebude problém odhalit," vysvětluje Němec. "Pokud se bývalý předseda SVJ zbavil veškerého svého majetku, tak to bude s nějakou náhradou škody složitější. Muž má ale nepochybně nějaký důchod, tak na něj může být nasazena exekuce. A pokud se u přítelkyň prokáže spolupachatelství, tak je možné, že se peníze budou vymáhat i na nich," dodává advokát.

Současný předseda SVJ upozorňuje, že jejich případ rozhodně není ojedinělý. "Jsem si jistý, že na řadě míst dokonce ani nevědí, že se z jejich účtů ztrácejí peníze," dodává.

Krádeže katalyzátorů jsou opět v kurzu. Policie řeší více případů než loni (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.