Arkansas zasáhla tornádová smršť. Živel zpustošil hlavní město a zabil tři lidi

Ničivý živel udeřil na Little Rock kolem půl třetí místního času (21:30 našeho). Nejprve se prohnal západní částí města, poté zamířil na sever. Škody jsou značné, uvedla agentura AP.

Vír ničil domy, převracel auta, vyvracel stromy, které spolu s troskami létaly vzduchem. Lidé se snažili ukrýt, kde se dalo.

Místní nemocnice aktivovala nouzový plán a povolala personál, který měl mít volno. Zatím přijala 24 zraněných, pět v kritickém stavu. Jeden člověk zahynul, informovala CNN.

[chooze:article;value:496631]

​Obyvatelka Niki Scottová se ukryla v koupelně poté, co jí manžel zavolal, že se k ní blíží tornádo. Slyšela tříštění skla, když se tornádo prohnalo kolem, a poté vyšla ven a zjistila, že její dům byl jedním z mála v její ulici, na který nespadl strom. "Je to přesně tak, jak všichni říkají. Nejdřív to bylo opravdu tiché, pak to začalo být opravdu hlasité," řekla AP Scottová.

Škody ve městě i okolí jsou značné. Mezi zasahujícími hasiči jsou i ti z devátého okrsku, kterým tornádo odneslo střechu zbrojnice a rozbilo na ní okna.

https://twitter.com/Jwforr/status/1641889682714656768?cxt=HHwWgICwqfT9lMktAAAA

Guvernérka Arkansasu Sarah Huckabee Sandersová vyhlásila stav nouze a uvedla, že “značné škody“ jsou v celé centrální části státu. Starosta Little Rocku povolal na pomoci národní gardu.

Další z tornád udeřilo ve městě Wynne vzdáleném asi 160 kilometrů. Podle místních jím vytvořený koridor zkázy přeťal město vedví. Mnozí obyvatelé zůstali uvěznění v troskách. Úřady potvrdily dva mrtvé, zraněných jsou desítky.

V obou oblastech platí mimořádný nejvyšší pátý stupeň varování před nepříznivým počasím. Bez elektřiny zůstalo podle prvních informací na 90 tisíc odběratelů. Letiště v Little Rocku muselo přerušit provoz. Na Arkansas podle předběžných údajů udeřilo 12 tornád.

Extrémní počasí přetrvává, varování před tornády platí pro 28 milionů obyvatel. Sousední stát Missouri už aktivoval nouzový operační plán a národní gardu, v nebezpečí jsou části Illinois, Indiany, Wisconsinu, Iowy, Tennessee, Mississippi a okolí Michiganského jezera. Meteorologové podle CNN dosud napočítal celkem 43 jevů, které vyhodnocují jako tornáda.

Varování před silnými bouřkami, vichrem a krupobitím platí i v jiných státech a zahrnuje dalších 60 milionů lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.