Policie dopadla muže, kteří obrali invalidu o všechno. Hrozí jim deset let vězení

Českolipští kriminalisté v pondělí zadrželi dva mladíky ve věku 21 a 23 let, kteří v minulém týdnu podle policie napadli 69letého vozíčkáře Jana Rybu, který se přitom právě vracel z nemocnice po náročném zákroku. Lékaři mu museli po těžké nemoci amputovat nohu. 

Mladíci muže měli společnými silami shodit z vozíku, a když Ryba bezvládně ležel na zemi, měli ho prošacovat a okrást. "Vzali mu úspory, kterými si chtěl zaplatit ubytovnu po svém návratu z tříměsíční hospitalizace v nemocnici, během které mu lékaři amputovali jednu nohu. Bohužel ani tato okolnost mladé lupiče nijak neobměkčila a bez milosti mu vzali všechno," popsala policejní mluvčí Ivana Baláková.

[chooze:article;value:495527]

​Tím ale muže v podstatě poslali mezi bezdomovce, kterými mladíci sami jsou. "Starší z dvojice už byl osmkrát pravomocně odsouzen, z toho čtyřikrát za majetkovou trestnou činnost. Naposledy vyšel z věznice v dubnu loňského roku," doplnila Baláková s tím, že druhý z pachatelů zatím záznam v rejstříku nemá.

Vyšetřovatelé oba muže obvinili z loupeže a hrozí jim až desetiletý pobyt za mřížemi. Oloupenému seniorovi podalo pomocnou ruku město poté, co se o případu díky TV Nova dozvědělo. "Pracovníci sociálních služeb města České Lípy mu zajistili bezbariérové přístřeší, potraviny a oblečení. Pomohou mu i s vyřízením dalších záležitostí spojených s jeho materiálním zabezpečením," uzavřela policejní mluvčí.

Invalida (69) jel po amputaci nohy domů. Dvojice lupičů ho obrala o všechno (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.