Harry a Meghan uspořádali tajný křest Lilibet. Královská rodina nedorazila

Dcera se Harrymu a Meghan narodila v červnu 2021. Brzy jí tak budou dva roky. "Mohu potvrdit, že princezna Lilibet Diana byla pokřtěna v pátek 3. března losangeleským arcibiskupem episkopální církve, reverendem Johnem Taylorem," sdělil ve středu mluvčí páru portálu Fox News.

Podle magazínu People dostali pozvání na skromný obřad král Karel III. i s chotí Camillou, stejně tak princ William a Kate. Nikdo z nich však nepřišel.

Je to vůbec poprvé, kdy byla Lilibet Diana veřejně nazvána princeznou. Je tak zřejmé, že Harry a Meghan budou chtít používat královské tituly pro své děti.

[chooze:article;value:493602]

​Lilibet se jako princezna nenarodila, protože nebyla vnučkou panovníka. Právo honosit se novým titulem získala až po smrti královny Alžběty II. a po nástupu Karla III. na britský trůn, píše BBC.

Buckinghamský palác oficiálně tento nárok uznal až nyní, když aktualizoval královské webové stránky, na kterých tituly Archieho Harrisona a Lilibet Diany upravil.

Tituly se řídí výnosem z roku 1917, vydaným králem Jiřím V. Podle patentu mají na oslovení princ a princezna nárok děti a vnoučata panovníka v mužské linii. Mezi pravnoučaty má pak nárok na titul prince jen nejstarší mužský potomek následníka v přímé linii, za vlády Alžběty II. to byl princ George. Alžběta II. však využila pravomoci upravit pravidla a v roce 2012 rozhodla, že tyto tituly mohou používat i další děti prince Williama a jeho manželky Kate. Archie a Lilibet výjimku nedostali.

[chooze:gallery;value:30714]

Definitivní konec Harryho a Meghan v Británii. Král je vystěhoval, sídlo nabídl bratrovi (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.