Masivní ostřelování Ukrajiny. Rusové zabíjeli v několika městech

"V důsledku masivního raketového útoku rakety zasáhly energetickou infrastrukturu regionu a poškodily obytné budovy. Naštěstí nebyly žádné oběti," oznámil na telegramu šéf Oděské oblasti Maksym Marčenko. Zafungovala podle něj protivzdušná obrana. Očekává ale další ruské útoky.

Sirény varující před vzdušnými údery se ve čtvrtek brzy ráno rozezněly po celé Ukrajině, upozornila agentura Ukrinform. Výbuchy otřásly také Kyjevem.

Starosta ukrajinského hlavního města nejdříve informoval o útocích na čtvrť Holosijiv. Následně upozornil, že rakety zasáhly také předměstí Svjatošyn. "Na dvoře jednoho z obytných domů hoří auta. Letecký poplach pokračuje. Zůstaňte v krytech," vyzval na telegramu. Následně doplnil, že jsou po tomto útoku dva lidé zranění.

Záporožská jaderná elektrárna se ocitla bez proudu. V Kyjevě podle Klička nemá elektřinu asi 15 procent obyvatel.

[chooze:article;value:493764]

Výbuchy otřásly i Lvovem na západě země. "V tuto chvíli víme o čtyřech mrtvých. Jedná se o čtyři dospělé. Dva muže a dvě ženy. Když raketa spadla, byli doma," oznámil na telegramu gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj. Pod troskami podle něj mohou být další lidé. 

Rusové zaútočili také na Charkovskou oblast. "Nepřítel zasáhl město a region asi 15krát. Okupanti se opět zaměřují na objekty kritické infrastruktury," uvedl šéf oblasti Oleg Synegubov. Rakety podle něj zasáhly i obytný dům.

Ruské rakety zasáhly také Vinnycju či Rovno na západě země a Dnipro či Poltavu v centru. Nadále zároveň pokračují boje o Bachmut, poznamenal web stanice BBC.

"Zemřel 34letý muž. Zranění utrpěla 28letá žena a 19letý chlapec. Byli hospitalizováni," uvedl šéf vojenské správy Dněpropetrovské oblasti Sehij Lysak.

Lidé umírali i v Chersonské oblasti. "Ruští teroristé ráno ostřelovali Cherson. Zasáhli mimo jiné zastávku veřejné dopravy. Při ostřelování zahynuli tři lidé," informoval na telegramu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.