Konec pandemie covidu-19 v Česku? Ministerstvo chce zrušit povinnou izolaci

Aktuálně v České republice platí opatření, kdy po pozitivním PCR testu nebo antigenním testu, který provedl zdravotník, má nakažený pacient nařízenou sedmidenní izolaci. To by se už brzy mohlo změnit.

"S ohledem na aktuální republikový jakož i celosvětový trend vývoje epidemiologické situace ve výskytu covidu-19, na základě vyhodnocení aktuálních dopadů tohoto onemocnění na populaci v ČR, kdy ubývá závažných stavů, a s ohledem na vývoj specifické proočkovanosti proti covidu-19 a celkovou promořenost populace se ponechání striktně nastavené povinnosti izolace nakažených osob jeví vzhledem k dalším možnostem dodržování základních preventivních protiepidemických opatření jako nadbytečné," stojí ve zprávě ministerstva zdravotnictví.

[chooze:article;value:490524]

Nově by tak sedmidenní izolace nebyla udělována automaticky všem pozitivním pacientům. Situaci by vyhodnotili buď lékaři, nebo hygienici.

"Dochází k novelizaci postupu poskytovatele zdravotních služeb nebo orgánu ochrany veřejného zdraví při nařizování izolace, kdy se při zjištění pozitivního výsledku vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo antigenu tohoto viru zavádí povinnost provést hodnocení zdravotních rizik za účelem získání podkladu pro rozhodnutí, zda je v daném konkrétním případě třeba přistoupit k nařízení izolace, či nikoli," uvádí návrh.

V praxi by to tedy vypadalo tak, že do izolace by nemuseli například lidé, kteří měli bezproblémový průběh onemocnění a je u nich nízká šance, že nakazí někoho dalšího.

"Je reálné vyhodnotit míru rizika jeho dalšího šíření především v návaznosti na zdravotní stav posuzované osoby (klinický průběh onemocnění), jeho nejbližšího okolí (rodina, spolupracovníci) a charakter vykonávané práce v zaměstnání," vysvětlili odborníci.

Podle ministerstva je vyšší míra rizika šíření nákazy například u lidí, kteří pracují ve zdravotnictví nebo sociálních službách. V případě posuzování situace by navíc záleželo také na tom, zda nemocný nosil respirátor. Od kdy by měla změna platit, však resort neuvedl.

Koronavirus je nově nemocí z povolání. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.