Není jisté, že Rusko nezaútočí na NATO a nepoužije jaderné zbraně, řekl Pavel

Ještě před dvěma lety si Petr Pavel válku Ruska se státy NATO nedokázal představit, v posledním roce ale svůj postoj přehodnotil.

Rusové podle budoucího prezidenta věřili, že je jejich armáda nejsilnější na světě a Západ na útok na Ukrajinu nezareaguje jednotně. "Na základě toho si nejsem tak úplně jistý, že by se Rusko nedokázalo pustit do něčeho ještě šílenějšího, ať už je to konfrontace se silnějším soupeřem, jako je NATO, nebo možná ještě horší věc, tedy rozhodnutí použít jaderné zbraně," prohlásil.

Reakce Západu se prý mohou jevit jako slabé, protože "všichni jsou si vědomi toho, že šlapeme po porcelánu a jakýkoliv krok vedle by mohl znamenat fatální problém".

[chooze:article;value:490276]

​"Takže se musí jednat sice razantně, ale na druhou stranu velmi opatrně, aby nedospěli k závěru, že už jiné východisko než použít jaderné zbraně nemají. Jediná cesta je zastavit vojenské akce a sednout si ke stolu a jednat," uzavřel.

Pavel v minulosti působil jako náčelník generálního štábu české armády a předsedal Vojenskému výboru NATO.

Od pátku se bude Pavel účastnit Mnichovské bezpečnostní konference, v plánu má jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, polským prezidentem Andrzejem Dudou a prezidentem Litvy Gitanasem Nausėdou.

Škola funguje skvěle, prohlásil Pavel po debatě s gymnazisty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.