Český prodejce brýlí zkrachoval. Zákazníci nevědí, na čem jsou

S informací o krachu obchodní sítě Eiffel Optic, která v Česku prodávala brýle od roku 1991, přišly Seznam Zprávy. Firma na sebe podala insolvenční návrh a soud následně rozhodl o zahájení insolvenčního řízení – oba dokumenty byly v pondělí zveřejněny v insolvenčním rejstříku.

Společnost v návrhu vysvětluje, že ještě na konci roku 2019 byla její finanční situace stabilní. Poté ale přišla vládní opatření v souvislosti s pandemií koronaviru, kvůli kterým musela firma dvakrát uzavřít všechny své provozovny. Definitivně jí zlomila vaz následná hospodářská krize vyvolaná válkou na Ukrajině, která znamenala na jedné straně méně zákazníků a na straně druhé prudký nárůst nákladů na provoz.

[chooze:article;value:429453]

"Dlužník dle všech dostupných informací v současné době eviduje celkové závazky za minimálně 30 věřiteli v částce cca 86 036 000 korun. Nezajištěné závazky z uvedené částky činí zhruba 49 905 834 korun," stojí v insolvenčním návrhu. Z něj zároveň vyplývá, že firma už aktuálně nemá ani peníze na lednové výplaty pro své zaměstnance.

Jak se úpadek dotkne zákazníků, kteří v prodejnách Eiffel Optic zakoupili brýle, zatím není jasné. Zaměstnankyně jedné z pražských poboček redakci TN.cz sdělila, že od vedení zatím nemají žádné pokyny. "Zatím nedokážu vůbec nic říct. Jako zaměstnanec jsem se dozvěděla tuto informaci z médií," prozradila.

Eiffel Optic v Česku provozovala 26 poboček, většinu z nich v Praze. Další měla v Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové, Teplicích, Ústí nad Labem, Liberci a Olomouci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.