Zloděj připravil Harrachov o proud. Sám málem přišel o život

Policisty i energetiky překvapil plán zloděje z Harrachova. Ten se v pondělí krátce před polednem vloupal do trafostanice. Zaměřil se na odstavené transformátory, které se nacházely hned vedle rozvodny vysokého napětí.

Z odstaveného transformátoru zloděj vykrádal měděné součástky. Pak ale udělal rozhodnutí, kterým policisty vyvedl z míry. "Udělal téměř osudovou chybu, která ho mohla stát život. Rozhodl se v objektu odpojit vysoké napětí a zatáhl za páku odpínače. Sami pracovníci ČEZu k tomuto úkonu přistupují s respektem a výhradně jen v ohnivzdorných oblecích, přilbách s celoobličejovým štítem a v rukavicích se schopností ochránit je před napětím 40 000 volt," vysvětlila mluvčí liberecké policie Ivana Baláková.

[chooze:article;value:572771]

​Zloděj tak vyhodil proud v téměř celém Harrachově. Elektřina tam vypadla v 11:20 a znovu nahodit se ji podařilo až okolo 12:40. "Škoda, kterou vyčíslujeme, nebude zanedbatelná," dodala Baláková.

Podle policistů však měl zloděj nesmírné štěstí, že z místa odešel. Vysoké napětí ho totiž mohlo velmi snadno na místě zabít. Zachránit ho mohlo to, že v osudný moment stál na dielektrickém koberci, i tak ale nejspíš utrpěl popáleniny.

Zlodějku vyrušili při lupu a schovala se na střechu. Lidé na ni zavolali policii (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.