Reportér TV Nova z Izraele: Vzájemné útoku pokračují i den po výročí masakru

V Jeruzalémě po pondělních vzpomínkových akcích a nepokojích pokračují modlitby. U Zdi nářků reportéra TV Nova Františka Kadlece přivítal palestinský obchodník. "Já vám ukážu obchod, nemůžu vám ale nic říct. Jakmile mě uvidí kamery, tak sem přijde policie. Ta situace je špatná. Je mi líto Palestinců," řekl obchodník pod příslibem anonymity.

Kousek opodál si místní židovský umělec maloval na papír Zeď nářků. Kousky raket, které dopadly na Izrael, mu posloužily jako plátno.

[chooze:article;value:577368]

​Zatímco Židé si připomínali rok od masakru, Palestinci si připomínali rok od začátku izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy. Palestinský protest ve vesnici Qalandia se proměnil v násilnou přestřelku mezi izraelskými vojáky a palestinskými civilisty. Při protestu zemřel 12letý palestinský chlapec.

Protestů byla v Izraeli celá řada. Izraelská tajná služba Šin Bet uvedla, že kvůli obavám z teroristických útoků zadržela 42 Palestinců.

Sirény se pravidelně ozývají na severu Izraele, kam dopadají rakety libanonského hnutí Hizballáh. Izrael naproti tomu pokračuje ve vojenské pozemní operaci na jihu Libanonu. V úterý už vojáci vkročili na jihovýchod země.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.