Okamura dostal pokutu 20 tisíc. Poslance Bartoška přirovnal k Hitlerovi

Výbor Poslanecké sněmovny se sešel v 11 hodin a na programu měl pouze jediný bod, kterým bylo disciplinární řízení s předsedou SPD. Tomio Okamura musí zaplatit pokutu ve výši 20 tisíc korun za svůj výroky ve Sněmovně.

Podnět k tomuto řízení podal místopředseda dolní komory Parlamentu lidovec Jan Bartošek. Toho nazval Tomio Okamura novodobým Hitlerem na plénu Poslanecké sněmovny na konci května.

[chooze:article;value:572423]

Podle Bartoška se ale on v tu chvíli nemohl vůči výrokům bránit, protože byl předsedajícím schůze. Nejvyšší trest, který mohl předseda opozičního hnutí dostat, byla pokuta ve výši jednoho měsíčního poslaneckého platu nebo po něm výbor mohl žádat omluvu. Nižší částku výbor zvolil kvůli tomu, že se jednalo o první podobný Okamurův prohřešek v tomto volebním období.

​Tomio Okamura namítá, že Jana Bartoška k nacistickému vůdci nepřirovnal a řekl pouze, že mu jeho dikce připomíná Hitlerovu. Tímto případem se mandátový a imunitní výbor zabýval už na začátku září, tehdy se ale členové výboru dohodli, že jednání přeruší až do chvíle, kdy bude po krajských a senátních volbách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.