Energie výrazně zlevňují. Lidem se ceny sníží i o několik tisíc

Dodavatelé se předhánějí v nejvýhodnějších nabídkách a bojují o nové klienty. Někteří začali nižší ceny nabízet ještě před začátkem topné sezóny. Třeba Pražská energetika má od září téměř o pětinu levnější plyn i elektřinu.

"Byli jsme jedním z prvních dodavatelů, který přistoupil k výraznějšímu snížení cen. S těmito levnějšími cenami budeme vstupovat i do roku nového. Týká se to těch klientů, kteří nemají zafixovanou cenu, těch je u nás většina. Zlevnili jsme pro přibližně 700 tisíc odběrných míst," slíbil mluvčí PRE Karel Hanzelka.

A změnu pro ty, kteří mají smlouvy na dobu neurčitou, chystá i největší tuzemský dodavatel energií. Ceny letos ČEZ snižoval už dvakrát a od ledna slibuje ještě o čtvrtinu levnější plyn a 15% zlevnění elektřiny.

[chooze:article;value:573199]

​"Týká se to 1,7 milionu zákazníků jak u elektřiny, tak u plynu. Zákazníci nemusejí nic dělat, nemusejí nikam chodit, nemusejí telefonovat, to zlevnění proběhne automaticky. A meziročně ušetří zákazníci s běžnou spotřebou u elektřiny dva tisíce korun a v případě, že elektřinou i topí, tak je to pět tisíc korun," prohlásil mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Od Nového roku slibuje výhodnější ceny pro všechny a věrným klientům nabízí i bonusy. "Bonusy nabízíme aktuálně zákazníkům, kterým končí fixace a budou u nás chtít zůstat, tak nabízíme finanční odměnu za uzavření smlouvy," uvedl marketingový ředitel LAMA energy Jakub Tobiáš.

Už v říjnu snížil E.ON cenu téměř 800 tisícům klientů a teď doporučuje ceny raději zafixovat. "Například naši stálí zákazníci si můžou snížit ceny tím, že přejdou na dvouleté fixované produkty," řekl mluvčí společnosti Lubomír Budný.

Ještě výhodnější než fixace mohou být spotové tarify, kdy zákazník platí za elektřinu přesně tolik, kolik právě stojí na spotovém trhu, nebo má jen krátkodobou fixaci, třeba měsíční. Nese ale riziko náhlého zdražení.

[chooze:article;value:569998]

​Ať už se jedná o obec, velkou společnost, majitele domu, nebo restaurace, všichni mají jedno společné. Náklady na energie jsou u nich jednou z jejich největších položek. Ti, kteří si ceny fixovali, se musejí rozhodnout, jestli se jim vyplatí smlouvy vypovědět a podepsat nové.

Peter je majitelem domu na Liberecku. Kromě topení používá elektřinu na vše, včetně nabíjení elektroauta. Během krize se mu zálohy zvedly na více než trojnásobek. "Předtím jsem platil 1 500 korun, teď 5 000," prozradil Peter Turnský.

Fixaci má ještě na hodně měsíců. Jakmile ale získá od dodavatele zajímavou nabídku, je ochotný smlouvu okamžitě ukončit i za cenu zaplacení pokuty za předčasné vypovězení.

Ve třítisícových Opatovicích nad Labem byly největší náklady na veřejné osvětlení a provoz školských zařízení. V době krize se tam rozhodli pro fotovoltaiku. To jim náklady pro letošek snížilo na polovinu. "Třeba na školu jsme platili 1,2 milionu, teď jsme na nějakých 650 tisících. Máme baterie, třeba školní jídelna jede na noční režim, kdy energii na vaření spotřebováváme z baterií a přes den se nám zase krásně doplní," uvedl starosta Opatovic Pavel Kohout (nez.).

Navíc vedení obce přestalo ceny energií fixovat a přešlo na takzvané spotové ceny, které se mění každou hodinu podle aktuálního vývoje na trhu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.