Vědci se spletli. Země funguje úplně jinak, nové zjištění přepíše dějiny

"Tradičně jsme se učili, že Země má čtyři hlavní vrstvy: zemskou kůru, plášť, vnější jádro a vnitřní jádro," vysvětlila v roce 2021 geofyzička Joanne Stephensonová z Australské národní univerzity. Tomu se věřilo na základě měření seismografů, a zjištění tak nemusela být přesná, píše portál Science Alert s odkazem na vědeckou studii.

Se svým týmem Stephensonová před několika lety odhalila důkazy, že vnitřní jádro země může mít ve skutečnosti dvě odlišné vrstvy. "Je to velmi vzrušující – a může to znamenat, že budeme muset přepsat učebnice!" prohlásila.

[chooze:article;value:577003]

"Našli jsme důkazy, které mohou naznačovat změnu struktury železa, což naznačuje, že v historii Země došlo možná ke dvěma odděleným ochlazením. Podrobnosti této velké události jsou stále trochu záhadou, ale přidali jsme další kousek skládačky, pokud jde o naše znalosti o vnitřním jádru Země," dodala Stephensonová.

​Vědci z Australské národní univerzity učinili podle webu SciTechDaily ještě jeden objev ohledně zemského jádra. Ve vnějším jádru totiž objevili oblast ve tvaru donutu, která by mohla pomoci vysvětlit záhady magnetického pole planet. Nově objevená oblast se má nacházet na vrcholu vnějšího jádra Země, kde se vnější jádro setkává s pláštěm.

"Tato oblast leží rovnoběžně s rovinou rovníku, je omezena na nízké zeměpisné šířky a má tvar donutu," popsal spoluautor studie Hrvoje Tkalčić s tím, že v této oblasti se seismické vlny pohybují pomaleji než ve zbytku vnějšího jádra.

Zemi zasáhne elektromagnetická bouře. Můžeme se těšit na polární záři. Podívejte se na páteční reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.