Tajemnice ústavu hematologie: Chceme lepší a kvalitnější služby ve zdravotnictví

Ústav hematologie a krevní transfuze je v Česku už přes 70 let. Pracuje tam asi 550 lidí a směřují tam nejtěžší případy z celé České republiky. Je to také centrum inovace.

"Projekty se snažíme dělat týmově a inovativně. Daří se to tam relativně dobře, nebo aspoň dostáváme takový feedback, že jsme v tom celkem úspěšní, ale to je jedna nemocnice. Mně přijde ještě mnohem větší výzvou to dělat na úrovni celé republiky, a jak už jsem naznačila, tak těch míst, kde se to dá zlepšovat, je v rámci celé země opravdu mnoho," řekla Daňková.

Daňková je také součástí expertní skupiny, která se snaží zlepšit české zdravotnictví. "My se snažíme jako skupina expertů, která pracuje pro bono, nějak konstruktivně přistupovat k aktuální situaci ve zdravotnictví a apelujeme na lidi, kteří mají tu výkonnou moc, tedy jsou ve vládě, jsou na ministerstvech, aby se nějak začali zajímat o tu udržitelnost ve zdravotnictví, aby začali pracovat ideálně s tvrdými daty a nejenom s pocity nebo se zaběhnutými stereotypy," přiblížila.

Dále vysvětlila, že se tato expertní skupina snaží soustředit na alokaci peněz, aby byl systém užitečnější. Třeba nemocniční síť v České republice je relativně rozsáhlá, ale ne všude se dostává ideální objem péče v požadované kvalitě a časové dostupnosti, jak by to pacientům vyhovovalo.

[chooze:article;value:576314]

​"Takže nějaké změny by měly nastat třeba v případě nemocničních sítí, pak se hodně snažíme dbát na investici do prevence, protože existuje primární, sekundární, terciální prevence občanů a s tou ještě jako Česká republika neumíme úplně zacházet. A přitom, když budeme dostatečně občany inspirovat a edukovat v prevenci, jak se chovat sám k sobě, tak to potom bude mít velký dopad pro zdravotnictví a pro finance, protože my do zdravotnictví dáváme jako občané naše finance," dodala Daňková.

Jednou z inovací je například telemedicína čili dostupnost lékařů po telefonu. Nedávno ji zavedl Jihočeský kraj. "Určitě telemedicína je jedna z těch součástí digitalizace, ale ta digitalizace je samozřejmě velmi široká. Ta telemedicína je třeba jen jedna desetina, jedna dvanáctina toho všeho. A co já vím, tak poslední dobou byl změněn zákon a k telemedicíně se přidala úhrada od pojišťovny, takže si lékaři konečně mohou tento krok vykazovat tak, jak je záhodno, a je to určitě posun vpřed," okomentovala. Na celý díl pořadu se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.