Rusové mají za sebou nejkrvavější měsíc. Ztráty na životech jsou extrémní

Ruská armáda soustavně postupuje na východě Ukrajiny k Pokrovsku. Za svůj postup ale platí vysokou cenu. Podle údajů, které v pondělí zveřejnila britská rozvědka, má ruská armáda rekordní ztráty.

Ty Britové měří průměrným počtem vojáků vyřazených z boje každý měsíc. V září tak každý den ztratilo v průměru Rusko 1 271 vojáků. To je víc, než byl dosavadní rekord z letošního května, kdy v průměru přišlo Rusko každý den o 1 262 vojáků.

Vysoké ztráty britská rozvědka vysvětluje současnými snahami Ruska o přetížení ukrajinské obrany. "Zvýšení ztrát oproti květnu je zapříčiněno rozšířením bojových zón jak v Kurské, tak v Charkovské vojenské operaci a také vyšší intenzitou bojů. Ruské síly se určitě pokouší prorazit skrze ukrajinskou obranu pomocí masivních útoků," uvedlo na sociální síti X britské ministerstvo obrany.

[chooze:article;value:577223]

I přes vysoké ztráty však Rusko pravděpodobně nemá potíže s nedostatkem vojáků. "Početní převaha je dlouhodobě a tradičně jedna z hlavních ruských předností a důsledkem toho je i to obrovské množství ztrát, které Rusové mají. Rusové samozřejmě na podzim roku 2022 spustili mobilizaci, kterou sami nazývají částečnou. Její reálné parametry neznáme, nicméně Rusové pochopitelně mobilizují tak, aby ty ztráty doplňovali," upozornil politolog a bezpečnostní expert Jan Šír.

Vysoké ztráty na životech však nejsou jedinými ztrátami, které musí Rusko doplňovat. Řešit musí také náhradu ztracené techniky. "Rusko ve válce není samo a využívá ve zvýšené míře podpory, pokud jde o dodávky techniky. Má zbraňové systémy z přátelských států, jako je Čína, Severní Korea nebo Irán. A ukazuje se, že i mezinárodní sankce namířené na to, aby podvázaly schopnost Ruska vést válku, nejsou natolik vodotěsné, aby Rusové nemohli získat přístup k některým zakázaným komponentům," dodal Šír.

Přesná čísla ztrát ve válce na Ukrajině jsou u obou stran stále nejasná a lze je pouze odhadovat. Podle očekávání britského ministerstva zahraničí, které patří mezi nejvěrohodnější odhady, však činí ztráty Ruska ve válce přibližně 648 tisíc vojáků.

Vysoké ztráty má mít Rusko i v budoucnu. Každodenní ztráty přesahující tisícovku vojáků budou podle Britů pokračovat i v zimě. Podzimní počasí, které se projevuje především velkým množstvím bahna na bojišti, zatím Rusko netrápí, zejména kvůli taktice používání pěšáků, která nepotřebuje vysoce pohyblivé bojové stroje.

Do Ruska míří z Íránu balistické střely. Alarmující, varuje USA (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.