Polský generál burcuje k válce s Ruskem. Vraťte se na zem, sepsul ho politik

"Za strašení veřejnosti ho neplatíme," prohlásil polský europoslanec Michał Kobosko na adresu Wiesława Kukuły, náčelníka generálního štábu polské armády. 

Kontroverzi způsobil generálův páteční projev k zahájení akademického roku na vojenské univerzitě ve Vratislavi, upozornil web portálu televize Polsat News. "Jsme generace, která bude stát se zbraní v ruce, aby bránila naši zemi," prohlásil v něm. 

"Ani já, ani nikdo z vás nehodláme prohrát válku. Pak se vrátíme a budeme pokračovat v budování Polska," pronesl dále šéf polské armády, jak uvádí internetová verze listu Wyborcza.

[chooze:article;value:564909]

​​Podle bývalého českého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého by se však Varšava mohla účastnit války na Ukrajině ještě před tím, než by ji cizí stát, tedy pravděpodobně Rusko, napadl.

To souvisí s diskutovaným záměrem vytvořit nad západní Ukrajinou bezletovou zónu, v níž by Poláci sestřelovali ruské rakety.

[chooze:article;value:565272]

​"Ze strany Ruska by mohlo přijít nějaké protiopatření, které by například znamenalo, že by jeho protiraketa dopadla na území Polska i třeba jen v důsledku nějakého technického selhání. A to už by byl pravděpodobně velký problém, protože by tam došlo k fyzickému kontaktu," upozornil nedávno v rozhovoru pro TN.cz Šedivý.

"Minimálně Polsko by se tak do války dostat mohlo. Bezpečnostní situace se neustále zhoršuje. Problém střetu Ruska s některým ze států Severoatlantické aliance je reálnou hrozbou," dodal český generál. 

Rusové spustili masivní útok u Polska. Vzlétly spojenecké stíhačky (26/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.