Do úderu hurikánu Kirk na Evropu zbývají hodiny. Přižene extrémní vichr a lijáky

Hurikán Kirk se začal minulý týden tvořit v Atlantiku, kde zesílil na hurikán 4. kategorie. K Evropskému pobřeží se sice nedostane ve své plné síle, i tak ale výrazně zamává s počasím. Podle meteorologů z portálu Fox News přinese vydatné srážky doprovázené silným větrem.

Meteorologické modely ukazují, že se Kirk v pondělí prožene kolem Azorských ostrovů a zamíří k pobřeží Francie. Dopadů se obávají i meteorologické stanice ve Spojeném království, kde už nyní varují před rozbouřeným mořem a dalšími Kirkovými dopady.

Několikadenní silné bouře očekávají i v Německu. "Na pobřeží Evropy, kde se Kirk dostává na pevninu, hrozí vydatné srážky až 300 litrů na metr čtvereční, vítr o síle hurikánu, a dokonce i tornáda. Silný déšť se může rozšířit i dále do vnitrozemí. Hlavní hrozbou v Německu je silný vítr," uvedli meteorologové, které citoval web Focus.

[chooze:article;value:577133]

​Česko se Kirkovi pod ruce přímo nedostane. Meteorologové nicméně upozorňují, že bychom se i tak měli připravit na teplotní pokles a deštivé počasí. Právě déšť nebo přeháňky předpovídají meteorologové na celý týden.

"Tlaková níže postoupí v pátek nad Skandinávii a kolem ní k nám začne proudit chladnější vzduch. Ke konci týdne se do střední Evropy od západu rozšíří oblast vyššího tlaku vzduchu," vysvětluje Český hydrometeorologický ústav.

Pořádný teplotní sešup přijde podle meteorologů už z čtvrtka na pátek. Zatímco ve čtvrtek se denní maxima vyšplhají ještě na 17 až 21 stupňů Celsia, v pátek to už bude jen 13 až 17. O víkendu bude ještě chladněji. Teploty vystoupají nanejvýš k 10 až 15 stupňům.

Spojené státy zasáhl hurikán Helene. Počet mrtvých vystoupal na více než sto šedesát:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.