Podstrčené vysílačky používal Hizballáh řadu let. Izrael je v klidu odposlouchával

Bližší informace s dosud nezveřejněnými podrobnostmi údajné izraelské operace, při níž minulý měsíc explodovaly pagery a vysílačky používané libanonským Hizballáhem, které zranily tisíce lidí, přinesl deník Washington Post. Incident odstartoval pokračující eskalaci konfliktu, který Hizballáhu zasadil obrovské rány, včetně zabití jeho vůdce Hasana Nasralláha.

Podle zprávy, která se odvolává na izraelské, arabské a americké bezpečnostní činitele, politiky a diplomaty, jakož i na zdroje blízké Hizballáhu, byla celá operace vymyšlena špionážní službou Mossad s tím, že pagery dodané Hizballáhu byly vyrobeny v Izraeli.

[chooze:article;value:574361]

Komunikační zařízení údajně obsahovala funkci, která vyžadovala, aby je operativci Hizballáhu při její aktivaci drželi oběma rukama. Tím mělo být dosaženo efektivnějších účinků a způsobení rozsáhlejších zranění na obou končetinách, což vedlo k jejich neschopnosti bojovat.

Poté, co představitelé Mossadu 12. září tento plán odhalili zvoleným úředníkům a operaci nakonec schválil kabinet premiéra Benjamina Netanjahua, dostaly tisíce členů Hizballáhu na své pagery zprávu, že obdrželi šifrovanou zprávu, která vyžadovala stisknutí dvou tlačítek, což je prakticky donutilo použít k obsluze přístroje obě ruce, které byly následně zasaženy výbuchem.

Zpráva rovněž odhaluje, že podstrčené vysílačky, které byly odpáleny o den později, používal Hizballáh od roku 2015, což Izraeli poskytovalo nepřetržitý přístup ke komunikaci teroristické skupiny v reálném čase po mnoho let, než byla tato zařízení dálkově odpálena.

Izraelský deník Times of Israel uvedl, že výbušniny byly v pagerech a vysílačkách ukryty tak důmyslně, že by je neodhalilo ani rozebrání zařízení, ani případné rentgenování. Prodejní nabídku, která přesvědčila Hizballáh k nákupu pagerů AR924 s velkou baterií na začátku tohoto roku, učinila blíže neztotožněná žena spolupracující s tchajwanskou firmou, která o izraelském spiknutí nevěděla. Výbuchy komunikačních zařízení nakonec podle informací představitelů Hizballáhu těžce zranily přibližně 1 500 jeho členů.

Členům Hizballáhu explodovaly pagery. Zraněných je přes 3 tisíce (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.