Evropu zasáhne hurikán Kirk. Vyvolá extrémní bouřky, řádit bude celý týden

V pondělí se podle německých meteorologů, které citoval web Focus, hurikán Kirk dostane do vod kolem Azorských ostrovů jako hurikán 2. stupně. V úterý ho pak má zachytit jet stream a posunout směrem k Evropě. K evropskému pobřeží se přižene jako extratropická bouře.

Kde přesně udeří, je zatím nejisté. Nejpravděpodobnějším scénářem je v tuto chvíli to, že se přižene na pobřeží Francie poblíž ústí řeky Loiry. Němečtí meteorologové ale upozorňují, že tam Kirkova cesta zřejmě neskončí. Jeho sílu mohou pocítit i další země.

"Na pobřeží Evropy, kde se Kirk dostává na pevninu, hrozí vydatné srážky až 300 litrů na metr čtvereční, vítr o síle hurikánu, a dokonce i tornáda. Silný déšť se může rozšířit i dále do vnitrozemí. Hlavní hrozbou v Německu je silný vítr," uvádí meteorologové.

[chooze:article;value:577060]

​K tomu, zda hurikán ovlivní počasí i v Česku, se ale meteorologové zatím nevyjádřili. Český hydrometeorologický ústav aktuálně uvádí, že ve středu, kdy se má hurikán přihnat k evropskému pobřeží, má být zataženo a v noci od západu se může objevit déšť nebo přeháňky. Teploty vystoupají na 16 až 20 stupňů Celsia. Vítr bude mít místy nárazy kolem 15 m/s.

Podobně má být i ve čtvrtek. ČHMÚ hlásí oblačno, postupně až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Teploty vystoupají na 16 až 20 stupňů. Od pátku do neděle se má trochu ochladit a teploty se vyhoupnou na 13 až 18 stupňů. Místy se má objevovat déšť nebo přeháňky.

Předpověď se v následujících dnech ještě může změnit. Podle německých meteorologů stále nelze s určitostí říct, jak daleko se hurikán Kirk dostane a jakou napáchá škodu. V Německu očekávají největší bouři ve středu a čtvrtek. "Přesná trať a načasování se mohou ještě změnit, ale očekává se jedna z nejsilnějších bouří za poslední dobu," dodávají.

Muž uvízl na stromě uprostřed rozbouřené vody. Hasič natočil záchranu z vrtulníku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.