Jurečka prokazatelně lhal, říká politolog. O funkci se podle něj nemá ucházet

Post předsedy KDU-ČSL se Marian Jurečka pokusí obhájit. "Pokud by měla platit jeho původní slova, o svou funkci by se vůbec neměl ucházet. Navíc prokazatelně a opakovaně lhal o loňském vánočním večírku," říká pro TN.cz politolog Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity v Plzni.

Co si myslíte o opětovné kandidatuře Mariana Jurečky na předsedu strany?

Potom, co pan Jurečka předvedl po nepovedeném vánočním večírku v den střelby na Filozofické fakultě, je to opravdu neuvěřitelné. Navíc on ztratil ve své straně podporu největší, tedy jihomoravské organizace. Nevím, co teď Jurečka jako zkušený politik čeká.

[chooze:article;value:576849]

Jak duel Mariana Jurečky a Marka Výborného může dopadnout? Tedy pomineme-li, že se do sjezdu mohou objevit i další kandidáti.

Když proti sobě kandidovali naposled, Marek Výborný vyhrál. Funkce se ale nakonec musel z rodinných důvodů vzdát. Současné situaci ale vůbec nerozumím.

Nynější lidovecký předseda si dal na celostátní konferenci koncem ledna několik předsevzetí. A post předsedy chtěl obhajovat pouze po jejich splnění.

Ano. On chtěl například mít dva europoslance, mají jednoho stejně jako hejtmana. Strana má rovněž o polovinu podporovatelů méně než v momentě, kdy vstupovala do koalice SPOLU. I když si Jurečka předsevzal, že pokles volebních preferencí zvrátí. Pokud by tedy měla platit původní slova Mariana Jurečky, o svou funkci by se vůbec neměl ucházet. Navíc prokazatelně a opakovaně lhal o loňském vánočním večírku.

Pokud byste byl v kůži Mariana Jurečky vy, co byste podnikl?

Nechal bych vyhrát Marka Výborného a o pozici ve vedení strany bych se ucházel až někdy v budoucnu. Třeba po volebním neúspěchu partaje. Ale ať už nyní vyhraje kdokoli z těchto dvou kandidátů, protože jeden je předsedou a druhý členem toho nejužšího vedení strany, nemůžeme očekávat nějakou vnitrostranickou obnovu. Teď ani není jasné, proč lidovci existují, protože ve vládě zrušili všechny své priority. Tím myslím různá pro rodinná opatření jako školkovné či pastelkovné a daňovou slevu na manželku. Výsledek je, že se rodí čím dá tím měně dětí.  

Je podle vás pro KDU-ČSL výhodné členství v koalici SPOLU?

Premiér Petr Fiala s koalicí SPOLU spojil svůj osud. A dokud on bude předsedou ODS, tak bude i společná kandidátka občanských demokratů s KDU-ČSL a TOP 09. Jenže tím, jak se výrazně preference těchto dvou menších stran propadly, bude i výrazně horší jejich vyjednávací pozice. A dostanou také výrazně méně lidí do čela kandidátek SPOLU.

Vyhlídky tedy nejsou moc dobré.

Navíc koalice SPOLU bude ve volbách nejspíš poražena, takže bude mít méně poslanců. Na tak velký klub, jako mají dnes, mohou zapomenout. Z KDU-ČSL a TOP 09 se stanou jen přívažky ODS, která si s nimi bude moci dělat, co bude chtít. I jihomoravský hejtman Jan Grolich už prohlásil, že jakmile SPOLU prohraje volby s Babišem, její budoucnosti ztratí smysl.

SPOLU pak může opravdu přestat existovat?

Za takové situace by se opravdu s největší pravděpodobností rozpadla. V ODS se také může změnit vedení. Příštím předsedou by mohl být jihočeský hejtman Martin Kuba a teď se objevilo i jméno ministra dopravy Martina Kupky. Například pan Kuba už prohlásil, že by chtěl obnovit samostatnou značku ODS bez jakýchkoli přívěsků.

Jurečka konečně řekl, kdy půjdou Češi nejpozději do důchodu (2/10/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.