Africký virus zabije téměř každého. Český úřad vydal tři rady, jak se nenakazit

Ve Rwandě už kvůli viru Marburg zemřelo 11 z 36 nakažených lidí, informoval web Sambad. Obavy z něj mají i v Německu, kde se sice nákaza nepotvrdila, úřady ale kvůli krvácivé horečce zavřely část hamburského nádraží. SZÚ na svém webu napsal, na co by si turisti měli dávat pozor.

Cestující do Rwandy by si měli zjistit co nejvíce o epidemii ve Rwandě a postižených oblastech. Měli by se zároveň řídit radami tamních orgánů.

"Vyhněte se kontaktu s kýmkoli, kdo vykazuje příznaky MVD (jako je horečka, zvracení, průjem nebo krvácení), nebo kontaktu s materiály a povrchy kontaminovanými tělesnými tekutinami infikovaných osob. To zahrnuje i zamezení kontaktu s mrtvými těly nakažených osob a procesu pohřbívání," zní první rada SZÚ.

[chooze:article;value:576578]

Druhým doporučením českého úřadu je vyhýbat se zdravotnickým zařízením v oblastech postižených šířením viru. "Vyhýbejte se stanovištím, která mohou být osídlena netopýry, jako jsou jeskyně nebo doly, stejně jako jakékoli formě blízkého kontaktu s volně žijícími zvířaty, včetně opic, lesních antilop, hlodavců a netopýrů (živých i mrtvých) a manipulaci nebo konzumaci jakéhokoli typu masa divokých zvířat 'bush meat'," poradil také ústav.

Cestující, kteří po návratu z Rwandy pociťují příznaky viru, by měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. "Na základě dostupných informací je pravděpodobnost expozice MVD ve zdravotnickém prostředí mírná. V případě dovozu případu MVD do EU/EHP se pravděpodobnost dalšího přenosu považuje za velmi nízkou, pokud budou uplatněna vhodná opatření," doplnil SZÚ.

Virus se šíří tělesnými tekutinami. Je nebezpečnější než ebola a zemře na něj 87 procent pacientů. Nakažení obvykle umírají do týdne.

Oblíbenou italskou destinaci zasáhla epidemie. Stovky lidí skončily v nemocnici (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.