Poslanci bojují s odklady. K žádosti bude potřeba doporučení lékaře specialisty

Každé čtvrté dítě v Česku má odložený nástup do první třídy. A to chtějí poslanci novelou zákona změnit. "Odklad většině dětem nic nepřináší, naopak je brzdí ve vývoji," uvedla Renáta Zajíčková (ODS), členka sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

"V našem vzdělávacím systému existuje mnoho přežitků, nedostatků a nějakých neefektivních mechanismů. Myslím si, že je čas na to dělat kroky, které napraví náš vzdělávací systém," řekla.

Odklad by podle návrhu mohly dostat například děti s vážným chronickým onemocněním nebo děti po úrazu, který vyžaduje dlouhodobou rehabilitaci. Žádost o odklad bude potřeba doložit doporučením lékaře specialisty.

[chooze:article;value:576845]

"Ta česká tradiční věta, kterou naši pediatři psali do doporučení o odklad, že dítě není zralé, připravené na školu, tak tu opouštíme," sdělil poslanec Pavel Klíma (TOP 09).

"Rodiče, kteří si myslí, že jejich dítě má nárok na odklad, že mu ten rok odkladu pomůže, tak vás ujišťuji, že budou nastavené mechanismy, které právě jim tohle zaručí," zdůraznil.

Poslanci chtějí, aby novela prošla ještě během tohoto volebního období a aby začala platit už v roce 2025.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.