Zaplaveným domácnostem půjde 200 milionů korun. Rozdělí se mezi tisíce domácností

Kvůli povodni přišli o své domovy. Na nejnutnější výdaje jim teď jako první pomoc neziskovky pošlou 50 tisíc korun. "V tuto chvíli je to zhruba 3 800 domácností, dostanou plošně 50 tisíc korun," sdělil mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické Dalibor Hála.

"Je to částka, aby vlastně pokryla takové ty nezbytné výdaje v prvním sledu, například oblečení, může to být nějaká oprava podlahy nebo třeba úhrada cen za energii, které teď jsou vysoké," vysvětlil generální sekretář Charity ČR Jakub Lička.

[chooze:article;value:576185]

Týmy terénních pracovníků v těchto dnech obcházejí postižené domácnosti. Třeba v zaplavené ostravské Nové Vsi na pomoc stále čekají. "Žádný takový intervenční tým tu zatím nebyl, nevím o ničem takovém. Když bude, tak budeme samozřejmě rádi. Nikdo za mnou nebyl, nikdo nic neřekl, bohužel," prohlásil jeden z tamních obyvatel.

"Přijdou naši dobrovolníci k zasaženým do domácnosti, zhodnotí poškození domácnosti, poškození různých spotřebičů," popsal Hála. 

Humanitární organizace už na pomoc vybraly asi půl miliardy korun. Lidé v zasažených oblastech dostali 250 tisíc litrů pitné vody, 30 kamionů potravin nebo stovky vysoušečů.

[chooze:article;value:575863]

"A potom to byly čistící prostředky. Kolečka, lopaty, košťata, toitoiky a další věci, aby prostě mohly probíhat ty úklidové práce," řekl ředitel Humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička.

Na mnoha místech pomáhají kromě hasičů také dobrovolníci. "Každá ruka, která se zapojí do pomoci těmto lidem s odklízením, je velmi důležitá," prohlásil ředitel humanitární organizace ADRA Radomír Špinka.

Bezmoc, smutek nebo vztek můžou lidé cítit i několik měsíců po povodních. V domácnostech proto zasahují i krizové týmy a psychologové.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.