Na severu Moravy vyrostou provizorní mosty. První staví u Bělé pod Pradědem

V okolí Jeseníku to stále vypadá jako po válce. Mnohé mosty nevydržely nápor povodní a odřízly některé obyvatele. Jako první se začalo se stavbou provizorního mostu nedaleko vodárny u Bělé pod Pradědem.

"Máme pro stavbu zhruba 15 kusů techniky, je tady 30 vojáků, kteří jsou přímo vojáci toho mostního odřadu," uvedl velitel 152. armádního praporu Jan Albrecht.

Zásobování pitnou vodou je velký problém. Teprve most, který tu vyroste, umožní zprovoznit zdejší vodárnu. "Dojde k sestavení takzvané výsuvné dráhy a uložení výsuvného praporce mostu, kterým se potřebujeme dostat na druhou stranu," řekl Albrecht.

[chooze:article;value:576185]

"V dalších dnech budeme vyskladňovat další mostní provizoria, v tuhle chvíli předpokládáme, že jich bude přes 20," informoval Pavel Švagr ze Správy státních hmotných rezerv.

A problém je i s plynem nebo elektřinou. Dodávky stále nemají tisíce domácností. "Začíná přituhovat, což je velikánský problémem," řekl starosta Mikulovic Roman Šťastný. "Požádali jsme o prodloužení výjimečného stavu," dodala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

[chooze:article;value:575863]

Koryta říček jsou vymletá, čistí je těžká technika. Všude jsou nánosy několika desítek centimetrů písku. Velká voda jim zničila přízemí nebo celé domy.

Pomoct uklízet přijela například parta z prostějovského magistrátu, ze středních Čech zase naložená dodávka. Ta přivezla přímotopy i jídlo. Všichni si hodně slibují od další várky vojáků. Ti by měli dorazit ve středu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.