Kalousek skončil v TOP 09. Odchází ze strany, kterou založil

"Po 15 letech jsem ukončil své členství v TOP 09," oznámil zakladatel strany na sociální síti X. "Svým bývalým kolegům děkuji za léta spolupráce a přeji jim hodně štěstí a osobní spokojenosti do dalších let," dodal.

Stranu i vládu Petra Fialy (ODS) v poslední době často kritizoval. Vadila mu například hospodářská politika. "Kdyby mně někdo po volbách 2021 řekl, že do konce volebního období neklesne deficit pod 200 miliard, vysmál bych se mu. Věřil jsem své vládě, že ukončí rozpočtový populismus a nebude živit nárokovou atmosféru. Fakt jsem jí to věřil, tak moc jsem byl naivní," vzkázal například minulý týden.

Poté, co premiér oznámil odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše z vlády, kritizoval zase šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. "Víte, co je totální ponížení řadového člena TOP 09 se schopností vlastního úsudku? Když předsedkyně jeho strany poslušně píše teze uložené jí řadovým pracovníkem tiskového oddělení Strakovky," napsal.

[chooze:article;value:576425]

TOP 09 založil Kalousek v roce 2009 společně s dřívějším ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Následně byl několik let jejím předsedou, poté jej nahradil Jiří Pospíšil a nakonec Markéta Pekarová Adamová.

"Je to po dlouhém a pečlivém zvážení, čekal jsem na volby, abych nikoho svým rozhodnutím nepoškodil," řekl TN.cz. "Mé názory na zásadní témata a komunikaci se tak výrazně liší, že mi nepřijde férové, abych stranu reprezentoval," dodal. Ke své budoucnosti se odmítl vyjadřovat.

"Rozhodnutí Miroslava Kalouska respektuji. Jeho postoje v poslední době k tomuto vyústění směřovaly," reagovala Pekarová Adamová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.