Fiala nás podrazil, jsme jediná normální strana v Česku, zuří Pirát Peksa

První dotaz na Peksu byl, zda má z odchodu Pirátů z vlády radost. "Tak to se asi takhle říct úplně nedá. Samozřejmě úplně přímo by to bylo nějaké zadostiučinění. Zároveň situace, ve které se nachází jak Pirátská strana, tak obecně Česká republika, v tuhle chvíli není dobrá. Takže asi se dá říct, že z toho prostě radost nemám. To, kam to došlo, rozhodně není dobré," shrnul.

Podle Peksy se Piráti za léta u vlády nezměnili. "To jsou ti samí lidé, se kterými jsme byli v roce 2017. Co se asi změnilo, jsou kulisy. Protože řada z nás byla přesvědčena, že má smysl s některými lidmi, třeba s Petrem Fialou (premiér za ODS; pozn. red.) nebo se Zbyňkem Stanjurou (ministr financí za ODS; pozn. red.), konstruktivně spolupracovat. A teď se prostě ukazuje, že výsledkem pokusu o konstruktivní spolupráci je prostě nekonstruktivní podraz. No a v takové situaci je těžké pokračovat, těžké spolupracovat," zhodnotil.

[chooze:article;value:576450]

​V souvislosti s vládní krizí, ale i v období předtím, se objevovaly informace o vnitřním štěpení Pirátské strany, ať už se jedná o příznivce levice či pravice, nebo kritiky či podporovatele setrvání Pirátů ve vládě. "V Pirátské straně přiznaně jsou lidé s různými názory a byli tam určitě lidé, kteří s fungováním ve vládě nesouhlasili, včetně třeba mě, ale my jsme respektovali tu situaci takovou, jaká byla, respektovali jsme, že většina se chtěla pokusit dosáhnout nějakých výsledků v rámci vlády, a byť jsme s tím nesouhlasili, tak jsme vydrželi, setrvali a pokračovali," nastínil.

Celkově jsou Piráti podle Peksy jednotní. "Byť máme na nějaké věci různé názory, vnímáme různé pohledy v hodnocení událostí, tak jdeme jako celek, tedy ti, kteří jdou, zaznamenal jsem, že někteří stranu opustili a s těmi se naštěstí rozloučíme," doplnil.

Indráková se zeptala také na volbu nového předsedy. "Čas na nominace je do 15. října, pokud si správně pamatuju termíny, takže do té doby lze pořád ještě nominace zakládat. Nějaké se tam už objevily. Myslím si, že jsou velmi zajímavé a osobně třeba vnímám jako velmi silnou nominaci na předsedu Lukáše Wagenknechta, protože si myslím, že je to zkušený politik, který ukázal v Senátu velmi dobré výsledky," prozradil.

[chooze:article;value:576456]

​Ve stejný den jako Peksa poskytl rozhovor pro TN Live také politolog Jan Herzmann. Ten upozornil na to, že Piráti, pokud se ideologicky přesunou více doleva, budou mít problém hledat koaliční partnery. Indráková dotaz na možnou spolupráci s jinými stranami předložila i Peksovi.

"Já to vnímám tak, že my jako Piráti jsme v podstatě jediná normální evropská strana, nebo západoevropská strana v tomto východoevropském marasmu. Takže tady skutečně bude obtížné najít nějakého normálního koaličního partnera. Ono když se podíváte na složení parlamentů napříč Evropou, tak ten český je snad horší než v Maďarsku, to je přehled různých odstínů konzervativců, kteří s liberální politikou nemají nic společného," okomentoval Peksa.

Pokud by tedy Piráti podle Peksy měli vstoupit do další vlády, tak by to vyžadovalo velké kompromisy. "Zároveň si nedovedu představit, že bychom těch kompromisů dokázali dosáhnout, ať už je to Petr Fiala, nebo Pavel Blažek (ministr spravedlnosti za ODS; pozn. red.) nebo Zbyněk Stanjura. Prostě my asi musíme, nevím, jestli se to tak dá říct, vypěstovat nějakého koaličního partnera, se kterým by se dalo mluvit a kterému by se dalo důvěřovat. To je skutečně těžká činnost," povzdechl si Peksa. Na celý pořad se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.