Čínu nic nezastaví, narážel její prezident na možný útok na Tchaj-wan

"Žádné výzvy nemohou zastavit čínský pokrok," upozornil na slavnostní recepci u příležitosti oslav 75. výročí vzniku Čínské lidové republiky prezident Si Ťin-pching. A nezapomněl připomenout své cíle, mezi něž řadí "znovusjednocení" s Tchaj-wanem, připomíná CNBC.

Tlak na Tchaj-wan Peking stupňuje už několik let. "Kolem ostrova provádí manévry, případný útok by ale značně poškodil jeho snahy stabilizovat vztahy s USA," upozorňuje analytička Kara Němečková, která působí v Asociaci pro mezinárodní otázky.

[chooze:article;value:575543]

​Oslav čínského státního svátku k prohlášení využil kromě čínského prezidenta také český exprezident Václav Klaus. Ten naopak apeluje, aby Peking ve světě prosazoval mír.  

"Vždy jsme s velkým zájmem sledovali vývoj ve vaší zemi. Víme, že udělala za 75 let obrovský pokrok. Zejména v posledních třech nebo čtyřech desetiletích čínská ekonomika zaznamenala bezprecedentní skok vpřed," připomněla na svém webu bývalá česká hlava státu.

Klaus zároveň doporučuje, jakým způsobem by země mohla využít svého rostoucího vlivu ve světě. "Poskytuje vám příležitost přispět k pozitivnímu řešení mnoha skličujících světových problémů a – což my v této části světa považujeme za nesmírně důležité – k ukončení jak tragické války mezi Ruskem a Ukrajinou, tak i k vyřešení stejně tragické situace na Blízkém východě," upozornil.

Analytička ale snahy exprezidenta hodnotí rozpačitě. "On nahrává Pekingu v jeho snahách budovat image aktéra, který by ve válce na Ukrajině mohl hrát nějakou konstruktivní roli a přispět k ukončeni ruské agrese. Zatím ale Čína v tomto ohledu zadně kroky mimo PR operace, jakou byla například mírová mise diplomata Li Chueje, nepodnikla," připomíná Němečková.

Čína bude mít poslední slovo. Pro Západ to může znamenat katastrofu (15/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.