V Karlových Varech otevřeli obor Wellness specialista. Chtějí udržet v kraji mladé

Kinantropologie – wellness specialista. To je nový vysokoškolský obor otevřený Západočeskou univerzitou v Karlových Varech. Absolventi se mají uplatnit jako maséři, výživoví poradci nebo lázeňský personál zaměřený na pohybové ústrojí.

"My se budeme snažit o to, aby naši studenti uměli preventivně ovlivnit ty klienty v lázeňství a aby uměli stanovit vhodnou pohybovou aktivitu, ale třeba i výživovou intervenci," uvedla garantka studijního programu Věra Knappová.

[chooze:article;value:570381]

Otázkou ale zůstává, zda je pro tyto pozice nutné vysokoškolské vzdělání, když mnohdy stačí jen certifikace. Klasické lázeňství prý ale upadá a absolventi by mohli doplnit zdravotnický personál.

"Ti, kteří budou využívat absolventy, si definovali profil absolventa, kterého potřebují. A takhle se ten program vystavěl, takže já opravdu o uplatnění těch absolventů nemám strach, naopak si myslím, že ta poptávka bude daleko větší," prohlásil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

"Budeme spolupracovat s těmi studenty, budou mít v lázeňských hotelech praxi a samozřejmě doufáme, že tady zůstanou a zůstanou tady i pracovat," řekl už loni předseda asociace hotelů a restaurací Karlovy Vary Jan Kronika.

[chooze:article;value:560934]

Bakalářský obor Wellness specialista je prvním oborem veřejné vysoké školy v Karlových Varech. Do historicky prvního ročníku nastoupilo 22 studentů.

"Mají jedinečnou možnost propojit nejen studium, ale i praxi. Máme tady spoustu lázeňských domů, takže věřím, že i tohle pro ně bude přínosem a že další ročníky už budou plně obsazeny, tedy zhruba 30 žáky," sdělila primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Mezi nové obory se letos v Česku připsala například i elektromobilita nebo management jaderného inženýrství.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.