Západ podle Lavrova páchá sebevraždu. Rusko nikdy neporazíte, vzkazuje

Rusko pokračuje ve své agresivní rétorice vůči západním zemím. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu na půdě Valného shromáždění OSN prohlásil, že západní země se válku na Ukrajině snaží využít ke strategickému vítězství nad Moskvou. Tuto snahu podle webu Kyiv Independent přitom nazval "sebevražednou eskapádou".

"Nebudu ani zmiňovat, jak nesmyslná a nebezpečná myšlenka je pokusit se zvítězit nad jadernou velmocí, jako je Rusko," cituje pak z Lavrovova projevu americká veřejnoprávní stanice PBS. Tato slova přichází jen nedlouho poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil změnu ruské jaderné doktríny, když uvedl, že Rusko může jadernými zbraněmi odpovědět i na konvenční raketový útok.

Podle odborníků se Rusko těmito vyostřenými prohlášeními snaží za každou cenu zabránit tomu, aby západní země povolily Ukrajině použít střely dlouhého doletu proti cílům na ruském území. To by totiž mohlo výrazně omezit zásobování ruských jednotek na Ukrajině, tedy i další ruské válečné úsilí.

[chooze:article;value:576035]

Podle uniklé zprávy americký tajných služeb je ale pravděpodobné, že pokud by k nasazení střel dlouhého doletu skutečně došlo, Rusko by reagovalo posílením sabotážních akcí v Evropě a na dalších místech. Nikoliv jadernými zbraněmi.

Ze strany Ruska jde tak nejspíš jenom o blaf. Ostatně podobná prohlášení zaznívala od ruských představitelů už dříve. Překročení předchozích "červených linií" ovšem přineslo většinou jen pramalou odpověď ze strany Ruska, ať už to bylo dodání těžkých zbraní, nebo třeba letadel.

Historie si také pamatuje případy válečné porážky jaderné velmoci, ať už to byla americká prohra ve Vietnamu či Afghánistánu, nebo sovětská prohra v téže islámské zemi o pár desetiletí dříve.

Ukrajinci zničili ruskou munici na čtvrt roku. Na frontě to bude poznat (9/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.