Italové jsou proti zákazu spalovacích motorů. Češi se k nim přidávají

Spalovacím motorům svitla šance na další život i po roce 2035, kdy se v Evropské unii podle současné legislativy už nebudou moci montovat do nových aut. Do boje za jejich záchranu vyrazila Itálie.

"Plán Zelené dohody, jak byl navržen, už prokázal své rozpory v podobě kolapsu evropského trhu s automobily a vážné krize evropských automobilek. Údaje mluví samy za sebe. Už teď je jasné, že ten plán není udržitelný," řekl italský ministr průmyslu Adolfo Urso.

Itálie téměř ihned našla spojence v České republice. Ministr Martin Kupka (ODS) by rád, aby Evropská komise za rok přezkoumala, jestli je zákaz reálný. "Cesta vede přes další intenzivní vyjednávání a získání dostatečně široké podpory podobně smýšlejících států," uvedl.

[chooze:article;value:575719]

​Podle expertů je nyní potřeba, aby přilákali ke spolupráci hlavně velké země, jako jsou Německo, Francie nebo Španělsko. Právě se svým německým protějškem o situaci Kupka už prý jednal.

"Až předsedkyně obdrží dopis, prozkoumáme ho. Je zde spousta kroků, co můžeme udělat nebo co může udělat průmysl nebo vlády členských států, abychom splnili naše klimatické cíle," popsala mluvčí Evropské komise Tim McPhie.

Kromě členských států plánuje na Evropskou komisi tlačit také Evropský parlament. "Evropská komise je jedinou institucí, která má pravomoc předložit legislativní návrh, takže v tuto chvíli bych očekával, že je to na novém týmu eurokomisařů, jak se k tomuto postaví," řekl europoslanec Ondřej Kovařík (za ANO).

[chooze:article;value:570181]

​Komise by mohla zákaz úplně zrušit, ale také například odsunout jeho platnost. Otázku bude muset otevřít nejpozději za dva roky, kdy jí legislativa nařizuje přezkoumat, jestli je zákaz realistický. A právě na tuto revizi se řada politiků upírá jako na šanci, jak ho zvrátit.

"I samotná revize spočívající ve výrazném odložení dává nějaký smysl. Budeme tu revizi požadovat co nejdřív, možná nečekat ani na rok 2026, kdy by k ní legislativně mělo dojít tak jako tak, ale zahájit ji už příští rok," přiblížil europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Evropská unie schválila normu, která zakazuje za 11 let prodávat nová auta s motory na benzín a naftu, v únoru loňského roku. Návrh byl kontroverzní od počátku, přesto nakonec získal s výhradami podporu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.