Pardubice můžou mít největší hokejovou halu na světě. Pojmout má 22 tisíc lidí

Jen dvě hokejové haly na světě mají kapacitu přes 20 000 míst, ta v Petrohradu a pak stadion hokejistů v kanadském Montrealu. Petr Dědek chce postavit halu na Nové Cihelně v Pardubicích pro 22 296 lidí.

"Vykoupili jsme pozemky, připravili změnu územního plánu, připravujeme podklady pro jednání zastupitelstva. Naším cílen je srpen 2027, může se stát, že dojde k ročnímu zpoždění," popsal plány miliardář.

"Včera přišel drobný šok, když byla představena ta maximální kapacita. Někteří to rozdýchávali, to by znamenalo, že bychom měli největší hokejovou halu na světě," řekl pardubický primátor Jan Nadrchal (ANO).

[chooze:article;value:573489]

​"Pokud tam bude atmosféra, bude se fandit, bude ta hala naplněná alespoň zčásti, pak by to mělo smysl," myslí si hokejová legenda Dominik Hašek. Součástí má být obchodní centrum, tréninková hala, podzemní parkoviště a parkovací dům celkem pro 3 500 aut.

"Jako investor jsem připraven do toho dát 30 až 35 %, pak máme připravené bankovní úvěry, dluhopisy," uvedl Dědek. Celý komplex má stát 10,5 miliardy korun.

"Pokud si to pan Dědek zaplatí celé sám, tak já s tím nemám problém. To, čeho se obávám, je, abychom pak nebyli investorem postaveni před hotovou věc, že pokud město nezaplatí desítky nebo stovky milionů, tak ten záměr nebude," míní pardubický zastupitel Filip Sedlák (Naše Pardubice).

[chooze:article;value:571441]

​Představa investora je taková, že vše zaplatí sám, a až začne hala fungovat, stát by měl majiteli ulevit například na daních. "Při 30letém provozu je ten dopad 114 miliard do HDP České republiky. My vyděláme, přineseme a vy nám nějaké investice vraťte," vyzval.

Jenže ministr financí prý žádné peníze nepustí. "Všechno zafinancuji sám a současně chci úlevy, to nejde dohromady, ty dvě věty. Pokud má někdo takový ambiciózní projekt, proč ne, ale těžko pak může počítat s podporou z veřejných zdrojů," vysvětloval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"Když to půjde z peněz pana Dědka, tak ať si tam pro mě za mě postaví třeba parkoviště na košťata, ale za mě záměr, nová aréna pro 22 tisíc lidí, je hodně přestřelený," řekl jeden z oslovených Pardubičanů. "Jedině dobře. Víc fanoušků, víc peněz klubu," pochvaloval si jiný.

[chooze:article;value:572459]

​Podle Petra Dědka mají Pardubice ideální lokaci. Infrastruktura je dobrá, je tam mezinárodní letiště a po dálnici jste v Praze za necelou hodinu. Investor je přesvědčený, že si na provoz hala s přehledem vydělá. Plánuje tam kromě hokeje například koncerty, celkem sto akcí ročně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.