Ministr Lipavský podá rezignaci. Z USA se kvůli tomu vrátí dřív

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se kvůli krizi ve vládě vrátí do Česka dříve, než původně plánoval. Redakci TN.cz potvrdil, že chce premiérovi Petru Fialovi (ODS) v pondělí předat svou rezignaci.

Lipavský mluvil o konci v Černínském paláci už v úterý, a to v reakci na vládní rozkol. "Pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, tak já jako Pirát podám demisi, tak jak to náleží. Zároveň bych s tím asi spojil odchod z této strany," prohlásil tehdy. Nyní také doplnil, že do další strany vstupovat neplánuje. 

Právě v pondělí by měli členové České pirátské strany definitivně rozhodnout o tom, zda ve vládě zůstanou, nebo z ní odejdou. Že na výsledek hlasování Lipavský čekat nebude, ale naznačil už jeho ranní tweet, kde napsal zkrátka "Ivane, díky".

[chooze:article;value:575626]

Lipavský se v posledních dnech s Piráty názorově rozcházel. Kritizoval například zasahování stranického on-line fóra do fungování strany. Distancoval se také od vyjádření svých stranických kolegů, která zazněla pro vyhození předsedy strany Ivana Bartoše z vlády. "Myslím, že celá ta intepretace vládnutí se posunula způsobem, který já už nejsem schopný hájit," nechal se slyšet.

I proto se spekulovalo, že ve vládě i přes odchod Pirátů zůstane. Jeho práci si pochvaloval jak premiér Fiala, tak prezident Petr Pavel.

Lipavský se distancuje od Pirátů. V případě demise chce opustit i stranu (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.