Covid mají tisíce lidí. Situace se v příštích týdnech zhorší, očekává ministerstvo

"Zhoršujícím se podzimním počasím a zimou se zvyšují počty nakažených," sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vyzval lidi, aby se šli očkovat proti covidu i chřipce. "Teď je ideální chvíle," dodal.

"U covidu už to jsou tisíce nakažených. Minulý týden to bylo kolem tisíce za jeden den, tento týden se to zvedá," uvedla hlavní hygienička ČR Barbora Macková. Celkem je podle aktuálních dát v Česku skoro 10 tisíc nakažených, tedy asi o 6 000 více než loni v této době, stále ale méně než při vrcholu pandemie.

​Hospitalizovaných je kolem 400 pacientů. "Většina pacientů, kteří jsou hospitalizovaní, je ve věku 65, spíše 75 plus," sdělila. Je proto podle ní důležité, aby se očkovaly starší generace.

[chooze:article;value:575190]

"Jsme na prahu respirační sezóny a očekáváme, že počty nakažených stoupnou," avizovala Macková. Kromě covidu se šíří i rhinoviry. 

Podle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví Matyáše Fošuma je k dispozici dostatek těch nejmodernějších vakcín. "Zaznamenáváme mírný vzestup zájmu o vakcíny proti chřipce," oznámil. To je podle něj dobrá zpráva.

Podle předpokladů ministerstva zdravotnictví by ale letošní podzim neměl být výjimečný. Počty případů by měly stoupat stejným tempem jako vždy na podzim.

Evropou se síří nová varianta covidu. Je rychlá a stane se dominantním kmenem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.