Zdravotníci možná nebudou sloužit přesčasy. Válek s lékaři znovu nenašel společnou řeč

Za pět minut dvanáct se loni v prosinci za pomoci premiéra Petra Fialy (ODS) podařilo odvrátit protest více než šesti tisíc lékařů a vyhnout se kolapsu zdravotnictví. "Tohle je dohoda, kterou my vlastně vyzýváme, že odvoláváme ty nesouhlasy s přesčasovou prací a je to dohoda, která by měla nastartovat další kroky," říkal tehdy předseda sekce mladých lékařů Jan Přáda.

Jenže jak se zdá, slíbené kroky dohoda nenastartovala. Jednání s lékaři se táhnou už rok a slíbený zákon o odměňování stále nikde. Ministerstvo se přitom loni v prosinci zavázalo, že návrh předloží s účinností od 1. ledna 2025.

[chooze:article;value:573323]

​Ministr Válek před čtvrtečním jednáním předpokládal, že se lékaři mohou dohodnout s ministerstvem zdravotnictví. Přáda už tak pozitivní nebyl. Navíc prý návrh od resortu dostali teprve ve středu večer a neměli čas si ho důkladně prostudovat.

"I kdybychom dneska kývli na ministerský návrh, tak ani jedna strana neví, jak by se to dalo stihnout do konce roku. Což je největší problém," kritizoval Práda.

Nakonec se tedy nedohodli. Podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) je tam ale zásadní posun. Resort nyní zpracuje poznámky lékařů a znovu se sejdou 15. října. "Dlouho to trvá, když se dvě strany baví, ta jedna předkládá návrhy a ta druhá nesouhlasí. Takže to je zkrátka jednoduché," shrnul Válek.

​Zástupci České lékařské komory (ČLK) a zdravotnických odborů před dvěma týdny představili kampaň Slibem neuzdravíš a v případě nespolupráce ministerstva chtěli znovu vyzvat k vypovězení přesčasové práce.

[chooze:article;value:571138]

​Mohla by se tak opakovat situace z loňského prosince, kdy přesčasy odmítly sloužit tisíce lékařů. Ministerstvo tehdy přislíbilo připravit návrh zákona o odměňování zdravotníků. Dodnes podle odborů předložený návrh nezapracoval všechny jejich požadavky.

"Už pár měsíců po těch slibech bylo vidět, že se nic neděje. Způsobí to, že lékaři už nebudou věřit ministerstvu, ani panu premiérovi a můžeme očekávat, že pokud půjdou do stávky, tak jim nebudou stačit pouze sliby. Budou čekat až skutečně ke změně dojde, čímž se ten čas prodlouží a ten kdo na to doplatí jsou občané ČR, pacienti," kritizovala poslankyně hnutí SPD Karla Maříková.

ČLK a zdravotnické odbory minulý týden protestní akci kvůli povodním pozastavily. Jan Přáda ale nevylučuje, že pokud nedojde ke shodě, lékaři přesčasy nakonec vypoví.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.