V cele smrti strávil muž skoro 50 let. Soud přiznal omyl, důkazy byly falešné

Japonský soud ve čtvrtek očistil Iwao Hakamadu (88), který byl v cele smrti od roku 1968 až do roku 2014. Soud před lety obnovil řízení na základě nových důkazů, které vypovídaly, že původní obvinění byla falešná, informuje BBC.

Podle agentury AP japonská justice povolila Hakamadovi během nového řízení pobývat doma v péči sestry, než v roce 2023 soud rozhodl v jeho prospěch. V důsledku toho byla možná obnova procesu, která začala v říjnu. Během nového soudního řízení vyšlo najevo, že původní důkazy byly skutečně podvrh, načež jej soud nyní zbavil veškerých obvinění.

[chooze:article;value:538802]

​48 let strávených v cele smrti si vybralo krutou daň na jeho zdraví, proto se nemohl dostavit ke slyšení osobně. Zúčastnila se ho jeho sestra, která za bratrovu nevinu dlouhá léta bojovala. "Děkuji vám všem. Vyhráli jsme díky vaší podpoře," uvedla v reakci na vítězství.

Hakamada byl nejdéle odsouzeným člověkem k trestu smrti, i proto jeho kauza dlouhodobě rezonovala japonskou společností. Do soudní síně se podle BBC mělo dostavit okolo 500 přívrženců bývalého boxera.

Japonec byl usvědčen roku 1966 ze zabití čtyř lidí a zapálení jejich domu. O dva roky později byl odsouzen k trestu smrti, ke kterému naštěstí nikdy nedošlo. Částečně i díky procesům japonské justice, které jsou zpravidla komplikované a zdlouhavé. Svou vinu vždy odmítal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.