Přeprodávání nebo neexistující sirotci. Zneužívání potravinových bank se těžko odhaluje

V Líbeznicích ve středních Čechách se nachází centrální sklad Potravinové banky Pro Prahu a Středočeský kraj. Sváží se tam zboží, kterému nic není, ale blíží se u něj doporučená doba spotřeby. Vozí ho tam také různé firmy, které chtějí pomoci, nebo i jednotlivci.

Dvakrát do roka se pod záštitou potravinové banky pořádá sbírka přímo v obchodech. Zboží nakupují zákazníci, darují ho za kasami a dobrovolníci je navážejí do skladu. Jen středočeská potravinová banka dodává jídlo 70 tisícům lidí týdně. Celkem 3,5 tisíce tun potravin ročně a k tomu další desítky tun drogerie. Dostávají to samoživitelky, osamělí senioři a rodiny v tísni.

[chooze:article;value:575047]

Někteří lidé pomoc zneužívají

Podle paní Rity M., která dříve působila v jedné neziskovce napojené na banku, ale někteří lidé potravinovou pomoc zneužívají. Konkrétně mělo jít o organizaci, kterou měl založit její někdejší partner a bývalý člen takzvaného Berdichova gangu Maroš Šulej spolu s dnes už bývalým skladníkem banky Pavlem K. Tato neziskovka si za potraviny od znevýhodněných lidí měla nechat platit.

"Platila jsem mu to pravidelně. Někdy 600, někdy 800, záleželo, kolik toho přivezl a jestli tam bylo nějaký to uzený a šunky," tvrdí příjemkyně pomoci paní Kristýna. Údajně to navíc nebyl jediný případ. "Měl domluvené lidi, kteří mu platili roční poplatek pět tisíc," tvrdí paní Rita. Potraviny měla navíc organizace skladovat v nevhodných podmínkách v pronajaté dílně.

[chooze:article;value:574528]

I Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky, přiznala, že se už se zneužíváním pomoci několikrát setkala. "Paní z Prahy 4 potraviny nejenom prodávala, ona dokonce vybírala peníze na neexistující sirotky. Ale zjistila jsem, že si vlastně neodpykala žádný trest," popsala jeden z příkladů. Jenže odhalování podobných lidí je prý těžké. "Dokud se nám někdo neozve, my to při kontrole nezjistíme," tvrdí Doušová.

Šulej ale odmítá, že by se někdy podobného jednání dopustil. "V životě jsem z charity, co jsem dostával, nic neprodal," prohlásil. Připustil ale, že potraviny neskladoval v ideálním prostředí. Problém v tom ale nevidí. "Věci, které dostávám, jsou vlastně už nevyhovující. Tak nevím, o čem se bavíme," nechal se slyšet.

Ředitelka Doušová neziskovkám Pavla K. a Šuleje odběr potravin ukončila. Stačily jí k tomu záběry způsobu jejich skladování. Škoda za údajný rozprodej se ale podle právníků těžko vyčísluje, a tak trestní oznámení nepodala.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.