Lidé v Jihlavě se bouří proti stavbě dopravního terminálu. Vadí jim hluk a prach

Místo zpustlého nádraží by v centru Jihlavy měl za necelé dva roky vyrůst futuristický dopravní terminál s moderním autobusovým i vlakovým nádražím, a dokonce i s koridorem pro vysokorychlostní železnici. Přípravné práce už začaly, celkově by stavba měla stát přes dvě miliardy korun. "Jihlavu vlastně přiblíží svému okolí, světu, zvýší komfort cestujících," řekl primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). 

​Lidé z okolí ale ze stavby už tak nadšení nejsou. "Těžká technika jezdí přes naší ulici. Hluk je velký, s tím souvisí i ta prašnost," zlobí se jedna místní obyvatelka Dana Křížková.

[chooze:article;value:572829]

"Terminál je takovou první vlaštovkou – nejenže stavíme pro město, ale stavíme i pro budoucnost, pro zahuštění vysokorychlostních vlaků," upozornil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Jenže v reálu výstavba vysokorychlostní železnice u nás místo šinkanzenu nabrala spíš rychlost zadýchané lokálky. Původně plánovaný rok 2026 pro začátek prací na – alespoň prvních moravských úsecích – trati je nereálný. Nejdřív se začne v roce 2028, a to jde ještě o velmi optimistický odhad.

"Stále se zadávají studie. To, co zvládnou v zahraničí za sedm let, tady trvá 15 let," nechal se slyšet železniční dopravní expert a konzultant, bývalý náměstek ministra dopravy Petr Šlegr.

[chooze:article;value:569667]

​Problémem jsou podle Správy železnic hlavně potíže s výkupy pozemků a stížnostmi různých především ekologických spolků ohledně tras jednotlivých tratí. "Takhle velká stavba samozřejmě má svoje úskalí v rámci demokracie a životního prostředí, je to složitější," řekl ředitel Jiří Svoboda.

"Chybí mi přímo najmutí zahraničních odborníků na to, jak ty vysokorychlostní tratě lépe připravovat, soutěžit a stavět," uzavřel dopravní expert Šlegr.

Zaostáváme přitom za většinou Evropy – v okolních státech vysokorychlostní tratě buď dávno budují, nebo po nich rychlovlaky už jezdí. U nás by celorepubliková síť – čítající 650 kilometrů vysokorychlostních tratí za 800 miliard – měla být hotova v roce 2050.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.