Velká voda zničila silnice i mosty. Odstraňování následků povodní nemá konce

Jeden z prvních mostů přes řeku Bělá vyrostl po povodni v České Vsi na Jesenicku. Vojáci dokážou díky rozkládací konstrukci překonat toky i v divoké přírodě – zpustošená obec po povodni byla ještě tvrdší oříšek. "Běžně to dokážeme rozložit za deset minut. Tady nám to trvalo tři dny jen pro dokreslení jak složité podmínky tady byly," řekl výrobní ředitel firmy Excalibur Army Jiří Talanda.

Místní mohou konečně přejet na druhou stranu obce. Podle starosty by takových mostů potřebovali několik. "Máme zničených těch mostů pět," přiblížil starosta České Vsi Petr Mudra (STAN).

[chooze:article;value:574234]

Kde dřív vedly asfaltové cesty, je dnes jen bláto. V lepším případě voda jen potrhala asfalt, v tom horším zůstalo místo cesty nové koryto a silničáři budou stavět vozovku i se základy. "Na pravé straně jsou silnice pryč, domy jsou bez příjezdu," dodal Mudra.

V zaplavených obcích se ukazuje, že vybudování zničené infrastruktury bude ještě náročnější než oprava poškozených domů. "Jak vidíte, je tady poškozená páteřní komunikace, pryč jsou i některé místní silnice," poznamenal starosta obce Brantice Daniel Říha (Brantice a Radim SPOLEČNĚ).

V Opavě měla voda takovou sílu, že o několik centimetrů posunula betonový most uprostřed města. Demolice začne v říjnu a cena za výstavbu nového se odhaduje na stovky milionů. "Ten most je tak poškozený, že se jeho oprava nevyplatí," sdělil mluvčí opavského krizového štábu Roman Konečný.

[chooze:article;value:570336]

​Nový chce Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) postavit příští rok. Opravu hlavních tahů bude většinou financovat kraj, na místní silnice hledají peníze v rozpočtu starostové. Položek k opravě teď mají nepočítaně. "Zmizel nám obecní chodník," dodal Konečný.

Kanalizace je plná bahna, poškozené jsou čističky, rozvody elektřiny zkratují a pokud voda pronikla i do plynového potrubí, většinou to končí kompletní výměnou. Voda měla takovou sílu, že odnesla i železniční pražce a zprohýbala koleje. Oprava jednoho kilometru tratě může stát přes sto milionů korun.

Vláda odhaduje škody na stovky miliard a už teď je jasné, že na opravy padne velká část městských i krajských rozpočtů. Stát chce přispět 40 miliardami a dalších 50 pošle Česku Evropská unie.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.