Toskánsko zasáhly nejhorší záplavy za 100 let. Babičku s kojencem odnesla voda

Od zmizení pětiměsíčního chlapečka a jeho babičky nedaleko italské Pisy uplynuly ve středu už dva dny. Přesto se tamní hasiči nevzdávají naděje na jejich záchranu. Po turistech z Mnichova, kteří zmizeli po vydatných deštích, pátrají dál.

"Včera v noci tu bylo peklo. Viděli jsme převrácená auta, místní držící se stromů. Ani lidé starší 80 let tu nic takového nepamatují. Věřím, že budeme moci co nejdříve podat dobré zprávy o pohřešovaných, i když s tím, jak plyne čas, to bude složitější," prohlásil starosta městečka Montecatini Val di Cecina Francesco Auriemma.

Podle hasičů do domu pronikla voda z rozvodněné řeky, která dosahovala výšky dva a půl metru. Rodičům dítěte i jeho dědečkovi se podařilo uniknout na střechu, kde je našly záchranné týmy. Babičku a vnuka ale strhly přívaly vody. Záchranáři se přesto nevzdávají naděje. Do pátrání se zapojili i potápěči a psovodi.

[chooze:article;value:575391]

"V řadě obcí napršelo 226 milimetrů za šest hodin, což je více, než je běžné v průběhu jednoho deštivého měsíce. Od chvíle, kdy jsme začali vést statistiky, jsme nikdy v tomto regionu nezaznamenali tak intenzivní srážky," prohlásila hlava regionu Toskánsko Eugenio Giani.

Sever Itálie sužují lijáky a s nimi související povodně od minulého týdne. Kvůli nim muselo opustit své domovy okolo tisíce lidí. Některé silnice se v důsledku záplav zcela propadly a celé oblasti jsou pokryté bahnem. Pršet má přitom podle meteorologů minimálně do středečního večera.

Itálie není jedinou zemí v Evropě, která aktuálně bojuje s ničivými povodněmi. Silné deště způsobily záplavy také ve francouzském letovisku Cannes, kde voda zaplavila řadu domů. Podle tamních záchranných složek se ale situace pomalu vrací k normálu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.