Ruská novinářka varuje před děsivými praktikami Putina. Nikdo si toho nevšímá, říká

Podle ruské nezávislé novinářky Liliji Japparovové Kreml napříč světem loví odpůrce Putinova režimu, aniž by si toho někdo všímal. "Ve světě je 650 tisíc Rusů, kteří odešli z domova, protože nechtěli mít nic společného s Putinovou válkou. Přesto, když jsou vystaveni represím, děje se to v tichosti," napsala na síti X. Její text na toto téma vyšel také v americkém deníku The New York Times, kde ho publikovala s titulkem: Putin dělá něco, čeho si nikdo nevšímá.

"V Kazachstánu byl na žádost Moskvy zatčen hlasový kouč, který se pak zbláznil v místním vězení. Učitelka byla zadržena arménskou pohraniční stráží poté, co vyprávěla svým studentům o ruských zločinech v Buči. To jsou jen někteří z lidí chycených do sítě Kremlu," uvedla.

Tam, kde s Ruskem nespolupracují místní úřady, jsou pode ní na exulanty nasazeni agenti. Ti se mají kromě sledování opozičníků uchylovat také k taktikám psychologického boje. "Lev Gyammer, který je v exilu v Polsku, dva roky dostává zprávy od své údajné matky. Jeho matka Olga zemřela před pěti lety," tvrdí Japparovová. Dít se to má i v Česku. Obtěžována zde měla být novinářka Alesja Marohovskaja.

[chooze:article;value:575042]

Ruské akce navíc Japparovová údajně poznala také z bezprostřední blízkosti. Kolegové ji měli už v roce 2022 varovat, aby byla velmi opatrná, co jí a pije. "O pouhý měsíc později moje kolegyně Elena Kostjučenková zjistila, že byla v Německu otrávena a že to byl pravděpodobně pokus o atentát ze strany ruského státu," cituje ji chorvatský portál Jutarnij.

A někdy prý ruský stát zajde ještě dál. Pak podle novinářky lidé prostě zmizí beze stopy, nebo je najdou zastřelené, jako tomu mělo být v případě přeběhlého ruského pilota Maksima Kuzminova.

Zprávy o násilných aktivitách ruských agentů v zahraničí ale nejsou něčím úplně novým. Z minulosti jsou známé i případy, kdy se měli Rusové pokoušet zlikvidovat své zběhlé agenty. Svět oběhla například otrava Alexandra Litviněnka radioaktivním poloniem nebo pokus o otravu Sergeje Skripala látkou novičkok.

Zelenskyj: Putin chce víc okupaci Ukrajiny než bezpečí svého území v Rusku (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.