Polský premiér vyhlásil válku bobrům. Zhoršili podle něj ničivé povodně

Zatímco v Česku hladiny řek klesají, v sousedním Německu ještě nemají vyhráno. V Ratzdorfu, kde řeka Odra vtéká na německé území, dosáhla třetího ze čtyř povodňových stupňů. Zvýšené stupně varování platí také v dalších pohraničních městech, například v Eisenhüttenstadtu nebo Frankfurtu nad Odrou. Jinde v Německu je povodňová situace klidná.

V německém Ratzdorfu na hranici s Polskem se do Odry vlévá Lužická Nisa. Zatímco Nisa pramenící v severních Čechách kulminovala už minulý týden, Odra přitékající z Česka a Polska by měla dosáhnout nejvyššího, tedy čtvrtého povodňového stupně ještě v úterý.

[chooze:article;value:574313]

​Sousední Polsko se potýká ve spojitosti s povodněmi ještě s jedním nepřítelem. Jsou to bobři, ti totiž rozhrabávají povodňové hráze. Polský premiér Donald Tusk dokonce bobrům vyhlásil válku. "Někdy si musíte vybrat mezi láskou ke zvířatům a mezi bezpečím měst, vesnic a stabilitou náspů," řekl polský předseda vlády Tusk.

Tím ale rozzuřil řadu ekologů. Podle nich hrají totiž bobři důležitou roli v malé retenci. Bobři svou činností obnovují spojení mezi vodními toky a jejich přirozenými nivami a vytvářejí malé plochy mokřadů. Tam voda teče pomaleji než v řekách a může se tak lépe vsakovat do země, čímž se zvyšuje hladina podzemní vody a zabraňuje se suchu.

"Není chyba bobrů, že kopou v náspu, který je špatně zabezpečený. Je to chyba těch, kteří bobrům nezabránili hráz rozhrabat," nechal se slyšet polský lesník Andrzej Czech.

Kvůli povodňovým turistům, kterých v posledních dnech u Odry přibylo, zakázaly úřady ve Frankfurtu vstup na protipovodňové hráze. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 50 eur, tedy zhruba 1 200 korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.